Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIErdogan i Milanović suprotno o izbornoj reformi uoči izbora u BiH

Erdogan i Milanović suprotno o izbornoj reformi uoči izbora u BiH

– U Bosni i Hercegovini imamo Bošnjake, Srbe i Hrvate. Imamo lidere koji predstavljaju te narode. Odluke u vezi BiH trebaju donijeti ti lideri, zajednički i uz razumijevanje, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem

ZAGREB (AA) – Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je, nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem danas u Zagrebu, poručio kako Dejtonski mirovni sporazum nije donio rješenje u Bosni i Hercegovini, te kako lideri Bošnjaka, Srba i Hrvata trebaju sami donositi odluke u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan boravi u Hrvatskoj u okviru regionalne turneje koja je osim te zemlje, obuhvatila Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Nakon sastanka s hrvatskim kolegom Milanovićem na Pantovčaku, Erdogan je govorio na konferenciji za novinare.

Na samom početku Erdogan je konstatovao kako su Turkiye i Hrvatska dvije prijateljske i savezničke zemlje. Kako jedan od primjera dobrih odnosa dviju zemalja, Erdogan je naveo kako je tokom nedavnih zemljotresa i šumskih požara koji su pogodili Hrvatsku, Turkiye bila među prvima koja je pritekla u pomoć.

“Danas smo ovdje potpisali tri sporazuma”, istakao je Erdogan.

Tokom susreta s Milanovićem bilo je riječi o regionalnim temama, kako i o rusko-ukrajinskom ratu, a Erdogan je dodao kako je jedna od tema o kojoj su imali priliku opširno razgovarati bila predstojeći izbori, 2. oktobra, u BiH.

Kada je riječ o trgovinskoj razmjeni Turkiye i Hrvatske, Erdogan je kazao kako je ona u prošloj godini iznosila 900 miliona dolara, što je povećanje od 41 posto. Podvukao je kako će raditi na povećanju trgovinske razmjene.

Erdogan je kazao kako Turkiye pomno prati razvoj događaja na Balkanu i nastavlja davati potrebne doprinose u tom kontekstu.

“Na našim sastancima razgovarali smo o koracima koji se mogu zajednički poduzeti za očuvanje i jačanje mira i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi. Ponovno smo potvrdili podršku miru, stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i europskim integracijama”, rekao je Erdogan.

Na pitanje novinara o situaciji u Bosni i Hercegovini, Erdogan je kazao kako smatra da izvor problema leži u samom Daytonskom sporazumu.

“Dayton (op. a. Dejtonski mirovni sporazum), nažalost, nije sporazum koji je Bosni i Hercegovini donio rješenje. U tadašnjim uslovima, što sam lično čuo od rahmetli Alije Izetbegovića, koji mi je rekao: ‘Nismo mogli ništa drugo učiniti.’ Znači da nije bio zadovoljan”, rekao je Erdogan, te dodao:

“U Bosni i Hercegovini imamo Bošnjake, Srbe i Hrvate. Imamo lidere koji predstavljaju te narode. Odluke u vezi BiH trebaju donijeti ti lideri, zajednički i uz razumijevanje.“

Erdogan je na kraju dodao kako su jedinstvo, zajedništvo i integritet Bosne i Hercegovine vrlo važni, kako je ta zemlja platila veliku cijenu, te kako se nada da više do toga neće doći.

Govoreći i o rusko-ukrajinskom ratu, Erdogan je kazao kako očekuju da što prije i iz Rusije počne isporuka žitarica.

Kada je riječ o izvozu žitarica iz Ukrajine, Erdogan je kazao:

“Nažalost, žito koje dolazi u pošiljkama (iz Ukrajine, op.a.) ide u bogate zemlje, a ne u siromašne zemlje.”

Dodao je da dok se sankcije protiv Rusije nastavljaju, činjenica da pošiljke žitarica idu u zemlje koje uvode te sankcije uznemiruju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdogan je rekao kako će se sastati s Putinom u Semerkandu, te kako će na tom susretu biti riječi o izvozu žitarica iz Rusije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari