Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETZdravstveni radnici u TK dobili povećanje plata, za ljekare je to okvirno...

Zdravstveni radnici u TK dobili povećanje plata, za ljekare je to okvirno 200 maraka

Zdravstveni radnici i vlast u Tuzlanskom kantonu postigli su dogovor koji je u konačnici kompromisno rješenje problema, a vezano za povećanje plata. Uslovi za prekidanje specifičnog generalnog štrajka su se stvorili, ali odluku o tome moraju donijeti sindikati.

Pregovarački timovi Kantonalne vlade i dva sindikata zdravstvenih radnika jučer su uspjeli postići kompromisno rješenje problema, na način da su zdravstveni radnici spustili iznos satnice koji su tražili, dok je vlast izvršila povećanje od ranije ponuđenog.

Naime, zdravstveni radnici od vlasti su tražili povećanje satnice sa 2,51 na tri marke, međutim,svoj iznos su spustili na 2,81 KM, ali im je vlast prošle sedmice maksimalno mogla ponuditi iznos od 2,67 KM.

“Mi smo se odgovorili da se nađemo na sredini, između te će se povećanje vršiti između 2,76 i 2,78 KM satnice, u zavisnosti od koeficijenta. Sada nam ostaje da završimo tehnički dio kod poslodavca, čiji upravni odbori moraju dati odluke vezano za takve isplate”, kazao je Zijad Latifović, iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

Koeficijent za obračun plata u zdravstvu se kreće od 1 do 5,6 na osnovu čega će i dolaziti do povećanja plata. Naprimjer, kako je pojasnio Latifović, u naredna tri mjeseca ljekar bi trebao dobiti povećanje plate za okvirno 200 KM.

Novac za isplatu plata je osiguran u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a riječ je o iznosu od okvirno tri miliona maraka.

“Našli smo rješenja tako što smo popustili sa jedne i druge strane. Danas ćemo Zavodu zdravstvenog osiguranja TK poslati dopis za oslobađanje novčanih sredstava koja su osigurana prošlim rebalansom budžeta, a uslovno rečeno od tada su ‘zaključana'”, navela je kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić.

S obzirom da ranije nisu postigli dogovor, zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu prošle sedmice su stupili u specifičan generalni štrajk. On je kao takav okarakterisan zbog činjenice da su pacijentima neprekidno pružali sve zdravstvene usluge.

Između zdravstvenih radnika i vlasti dogovoreno je i otpočinjanje pregovora vezano za kreiranje novog kolektivnog ugovora.

Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari