Petak, 24 Maja, 2024

Uskoro isplata jednokratne novčane pomoći boračkim kategorijama

Od 35.000 osoba koje pripadaju boračkim kategorijama u FBiH, a koje su se prijavile na Javni poziv za dobijanje jednokratne novčane pomoći, njih 33.758 ispunilo je uslove za dobijanje novčane pomoći.

„Mi smo završili svu proceduru i svi oni koji su ispunili uslove mogu otići po rješenja o pomoći u svoje grupe za pitanje vojnih evidencija, gdje su i predali dokumentaciju, a isplata bi već trebala početi u februaru“, kazao je za RTVSlon Salko Bukvarević, resorni federalni ministar.

Pravo na jednokratnu pomoć imali su demobilisani borci koji su u redovima Armije BiH proveli najmanje 12 mjeseci i isto toliko imaju na evidenciji nezaposlenih, zatim djeca bez oba roditelja, zatim ratni vojni invalidi čiji invaliditet je između 20 i 50 posto i roditelji poginulih boraca, te dobitnici najviših ratnih priznanja i odlikovanja.

Na ovaj način bit će utrošeno koliko je i planirano sredstava, a to je 7,5 miliona KM. Prvobitnom odlukom svaki aplikant trebao je dobiti po 4,5 KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama, a kada smo uvidjeli da će biti dovoljno sredstava, odlučeno je da se taj iznos poveća na pet KM po mjesecu“, pojasnio je ministar Bukvarević. Preostala je još provjera žiro računa boraca.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo za boračka pitanja raspisalo je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica 30. novembra 2018. godine, a koji je bio otvoren do 27. decembra. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti