Utorak, 30 Aprila, 2024

Policija upozorava građane BiH na učestale prevare na internetu

Federalna uprava policije (FUP) upozorila je građane Bosne i Hercegovine na sve učestaliji pojavni oblik tzv. “phishing“ kampanje usmjerene prema njima.

Radi se o pripremnim radnjama koje je poduzeo NN počinitelj radi počinjenja krivičnog djela “Prevara“.

“U posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao službena osoba istražnih organa susjednih država. Jedan od primjera je da se NN osoba ili osobe predstavljaju kao rukovodioci organizacione jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primaoca da odgovori na poruku, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute NN osobe/osoba”, naveli su iz FUP-a.

FUP ukazuje i na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

VIJESTI

Najnovije vijesti