Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIALARM U NJEMAČKOJ: Iz trgovina se povlači velik broj proizvoda

ALARM U NJEMAČKOJ: Iz trgovina se povlači velik broj proizvoda

Taj se spoj rabi za dezinfekciju opreme ili kao pesticid u proizvodnji, a u Europi je zabranjen.

S polica trgovina u Njemačkoj povlači se sve više proizvoda uključujući instant rezance, veganske štapiće od sira, kao i sladoled, preljevi za salate, mliječni proizvodi, peciva, te infegralni fitness štapići. Popis je svakog dana sve duži. Sporan je aditiv E410 koji se upotrebljava pri proizvodnji tih, ali i drugih proizvoda, a u Europu se uvoze iz trećih zemalja.

– Prilikom ispitivanja proizvoda posebno su uočeni ispitivani proizvodi iz Vijetnama, zatim Koreje i Kine. Uzorci s Tajlanda, Indonezije i EU, s druge strane, bili su uglavnom ispravni, objavilo je njemačko ministarstvo zdravstva.

Da je etilen oksid ili skraćeno “ETO” otkriven  u nekoliko namirnica u Njemačkoj, javlja i portal “Lebensmittelzeitung”. Savezni zavod za procjenu rizika objavio je kako je etilen oksid kancerogen i mutagen.

-Inače, Etilen oksid se koristi kao zgušnjivač ili stabilizator u brojnim proizvodima kao što su preljevi za salate, mliječni proizvodi, juhe i preljevi, u džemovima i pecivima – javlja portal “Lebensmittelzeitung”.

Upozorenje objavio i Lidl

Etilen oksid je bezbojni plin koji ima sterilizacijski učinak. Stoga se koristi kao dezinficijens. Lidl je na svojim internetskim stranicama objavio kako je biocidni aktivni sastojak, koji nije odobren u EU, štetan za zdravlje. Ured za kemijska i veterinarska istraživanja iz Stuttgarta nedavno je otkrio ostatke plina u jedanaest od 25 uzoraka ispitanih iz različitih proizvoda s instant rezancima.

U zemljama poput Francuske već su pokrenuti masovni opozivi, izvijestio je “Lebensmittelzeitung”. I u Njemačkoj se broj opoziva trenutačno brzo povećava.  Sve je počelo s prehrambenom tvrtkom Mars koja je opozvala pojedinačne serije sladoleda marki Snickers, Bounty, Twix i M & M’s. Zatim su opozvali i robnu marku Tasty Bite s nekoliko jela od curryja, prenosi Fenix.magazin.de.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari