Utorak, 25 Juna, 2024

BIHAMK – Na snazi zimski uslovi vožnje

Zbog novih sniježnih padavina sporije se saobraća na većini puteva u našoj zemlji. Posebno izdvajamo dionice u južnim, jugozapadnim i centralnim krajevima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila na magistralnom putu M-15 Livno-Šuica, kao i na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Na dionicama autoputa A-1 Zenica jug – Sarajevo sjever i Sarajevo zapad – Tarčin postavljeno je ograničenje brzine od 80 km/h, a na dionicama Sarajevo sjever – Sarajevo zapad i Zvirovići – Bijača, brzina je ograničena na 60 km/h.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, a posebnu pažnju skrećemo na puteve u višim predjelima, kao i na mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti