Subota, 18 Maja, 2024

Centar ‘Koraci nade’ prolazi kroz tešku finansijsku situaciju

Centar „Koraci nade“ druga je kuća za djecu s višestrukim smetanjama. U posljednjih desetak mjeseci ovaj centar prolazi kroz tešku finansijsku situaciju, a u nekoliko navrata i opstanak Centra bio je upitan. Grad Tuzla pružio je pomoć, no još se čeka prijedlog rješenja iz Vlade Tuzlanskog kantona. Dok se rješenje čeka, korisnici i osoblje pripremaju prvu inkluzivnu lutkarsku predstavu. Cilj im je da pokažu da postoje i da se nastavak rada ovog Centra i pružanje usluga za 180 korisnika, nikako ne smije dovoditi u pitanje.

„Kuća u kojoj stanuje ljubav“ – tako bi se najkraće mogla opisati atmosfera u centru Koraci nade u Tuzli. Osmijeh na licu kako korisnika i roditelja tako i uposlenih, dovoljno pokazuje sa koliko radosti i sreće obiluje ovaj centar.

“Dolazim oko 20 godina. Lijepo nam je, družimo se, mnogo nam znači. Blizu nam je. Sve najbolje bih mogla da kažem“, govori Azra Bajrić, majka korisnika Centra „Koraci nade“.

„To nam je jedini izlaz i ovdje se osjeća sigurno. Dosta su nam pomogli, uspjeli smo, kakav je bio – danas je uz pomoć dobrih ljudi i dobrog osoblja koje je ovdje dobar“, ističe Selma Gutić, majka korisnika Centra „Koraci nade“.

„Družim se s djecom. Imam puno prijatelja. Ne bih volio da se Centar zatvori“, kaže Edin Kurtić, korisnik Centra „Koraci nade“.

Krajem prošle godine ovaj Centar ostao je bez dugogodišnjeg glavnog donatora, te im je to stvorilo velike finansijske probleme, a nastavak rada bio je doveden u pitanje. Grad Tuzla pomogao je s 20.000 KM, a Centar uvršten u budžet Grada. No, još se čeka pomoć Vlade Tuzlanskog kantona.

“Kritično je zato što još uvijek nemamo adekvatno rješenje, ali i dalje radimo i trudimo se i dalje provodimo svoje programske i projektne aktivnosti, apliciramo i na druge projekte kako ne bismo došli do situacije da, dok ovo rješenje ne bude gotovo, moramo zatvoriti vrata”, ističe Jasmina Krivošija, direktorica Centra „Koraci nade“.

Pored grupnih terapija, tretmana logopeda, psihologa, “Koraci nade” svojim korisnicima pružaju i krativne terapije. Jedna takva je i prva inkluzivna lutkarska predstava u TK-u, a korisnici je s oduševljenjem pripremaju.

“Zajedničkim ćemo snagama, nas oko 70 učesnika, volontera i uz pomoć osoblja da izvedemo našu prvu inkluzivnu predstavu koja će se odvijati u Bosanskom kulturnom centru”, istakla je Mirela Korlatović, edukator-rehabilitator u Centru “Koraci nade”.

Prva inkluzivna predstava koja će biti održana 25. aprila bit će kruna tridesetogodišnjeg rada centra “Koraci nade”, koji se sa svojih 17 uposlenih i 180 korisnika grčevito bori da opstane i nastavi biti druga kuća za djecu sa višestrukim smetnjama.

federalna.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti