Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Danas najdepresivniji dan u godini

Treći ponedjeljak u januaru je takozvani “plavi ponedjeljak” (blue monday) i smatra se najdepresivnijim danom u godini.

Plavi ponedjeljak ustanovljen je prije 14 godina kada je psiholog Cliff Arnall to pojasnio s nekoliko stvari – vremenske prilike su redovito loše iako su dani duži, praznici su završili i svi su se uglavnom vratili poslu, računi su ispražnjeni, a većina je već shvatila da neće uspjeti ispuniti svoje novogodišnje odluke.

Sve zajedno, smatraju psiholozi, rezultira tugom i niskom razinom motivacije. Psiholozi preporučuju da je negativne osjećaje najbolje otjerati druženjem s prijateljima i porodicom te nekom fizičkom aktivnošću.

Iako se naziv depresija koristi za bilo kakvo loše raspoloženje, tačnije je reći da je kod mnogih ljudi tek riječ o emotivnoj ispražnjenosti. Pogotovo kad se uz to veže i objektivno teško vrijeme opće besparice.

Stručnjaci savjetuju da se bude blaži prema sebi, da očekivanja budu realnija, čime se izbjegava razočaranje. Može se i racionalnije planirati potrošnja, ali i prihvatitii da je trenutno takvo stanje, ali da će proći. Situaciju nekada ne možemo promijeniti, ali način kako se nosimo s njom možemo. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti