Subota, 25 Maja, 2024

FBiH ostaje bez stanovništva, veći broj umrlih od rođenih raste i broj razvoda

U novembru 2018. je u FBiH rođeno 1.557 beba, a umrlo 1.672 osobe, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u prvih šest mjeseci 2018. godine odnosno umrlo je više od broja rođenih. Nešto bolja situacija bila je u sedmom i osmom mjesecu prošle godine kada je bio pozitivan prirodni priraštaj. Već u septembru ponovo je bio negativan, dok je u oktobru rođeno 24 više u odnosu na broj umrlih.

Samo u tri kantona Bosanskopodrinjskom, Sarajevskom i Tuzlanskom u novembru je bio veći broj rođenih od broja umrlih. Najmanje rođenih u novembru bilo je u Posavskom kantonu 9, a broj umrlih 33.Najviše rođenih u tom mjesecu je u Kantonu Sarajevo 375, dok je umrlo 326 osoba. Nakon Sarajevskog, najveći broj novorođenih je u Tuzlanskom kantonu 340.

U novembru je u FBiH sklopljeno 806 brakova, a razvedenih brakova 141. Statistika pokazuje da je stopa razvedenih u odnosu na sklopljene brakove prešla već stopu od 10 posto.Statistički podaci pokazuju da se BiH odnosno FBiH suočava sa sve manjim brojem novog stanovništva. Dodajući tome i odlazak mladog i reproduktivnog stanovništva uskoro bi BiH mogla postati zemlja staraca, sa izuzetkom u dva kantona Sarajevskom i Tuzlanskom.

(TIP/NAP)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti