Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

U BiH uskoro jeftinija auta na struju?

Novi automobili uvezeni u BiH, a posebno električni, mogli bi biti znatno jeftiniji i dostupniji građanima u ovoj godini pod pretpostavkom da bude usvojen prijedlog o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa, a koji je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Odlukom je predloženo da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 na pet posto, i to za automobile sa pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te sa pet odsto na nula odsto carinsku stopu na automobile na električni pogon.

Kako su saopštili iz ovog ministarstva, u svijetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila, dok ih je u BiH, prema zadnjoj evidenciji, registrovano svega 18, pa na ovaj način pokušavaju da promijene stvari.

“Primjenom povoljnije carinske stope stimulisaće se uvoz novih automobila, što će značiti višestruku korist, kako sa aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine, tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja. Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira na to gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju. Takođe, odlukom se harmonizuju carinske stope koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH s carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu, prilikom uvoza ovih proizvoda”, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U Udruženju ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH kažu kako je ovo pozitivan pristup vlasti, koja po prvi put daje konkretnu podršku umjesto deklarativne.

“Ovo je stimulacija za krajnje korisnike, koji treba da mijenjaju svijest i počnu razmišljati o kupovini električnog ili hibridnog automobila. Svjetski proizvođači užurbano rade na tome da se smanji cijena hibridnih i električnih automobila jer su zahtjevi za njima sve veći. To je jedna potpuno nova platforma koja će donijeti mnogo inovacija i benefita za naše kupce. Održavanje ovih automobila je puno povoljnije, a, primjera radi, na 100 kilometara potrošite 1,5 KM električne energije”, kazao nam je Haris Muratović, predsjednik ovog udruženja.

On kaže kako veliku ekspaniziju doživljava i infrastruktura za električna vozila. Banjaluka je dobila svoje punionice, a i “Elektroprivreda BiH” je upravo završila nabavku šest dodatnih javnih punionica, koje će biti instalirane u gradovima širom BiH. Opštine u Sarajevu već razmišljaju da barem za početak postave po tri nove punionice, a infrastrukturu sve više razvijaju i hoteli.

“Problem je jedino zakonodavna regulativa, jer se punionice smatraju kao objekti, dok se u okolnim zemljama one vode kao priključci pa sama regulativa iziskuje puno papirologije i to je nešto što se treba mijenjati”, zaključio je Muratović.

Izvor: (RTV Slon/Akta.ba))

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti