Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIJerlagić: Struja u BiH je najjeftinija u Evropi, poskupljenje je neizbježno; Čavalić:...

Jerlagić: Struja u BiH je najjeftinija u Evropi, poskupljenje je neizbježno; Čavalić: Pomiriti ekonomski i socijalni aspekt

Kako se približava sezona grijanja, tako iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) stižu upozorenja da će “struje biti, ali neće biti za grijanje po ovim cijenama”. 

Istovremeno, u inostranstvo se izvoze velike količine električne energije, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, samo u prvih šest mjeseci 2022. godine ostvaren je izvoz vrijedan približno 700 miliona KM, najviše u Srbiju i Hrvatsku.

Amer Jeralgić, bivši direktor EPBiH, u izjavi za Faktor kaže da je to “zaista kompleksna tema”.

– Cijene na međunarodnom tržištu su i do 14 puta veće od onih proizvodnih, pa je iz tog ugla sasvim razumljiva odluka EPBiH, ali i Elektroprivrede Republike Srpske da izvoze viškove struje i ostvare dobit. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne ima znatno manje mogućnosti za izvoz – kaže Jerlagić.

amer jerlagic 2

Naš sagovornik podvlači kako je domaćinstva u BiH imaju nisku cijenu struje i objašanjava razloge za njihovo eventualno povećanje.

 Upravo iz razloga niske cijene struje u odnosu na ostale energente, svjedoci smo da mnogi naši građani uoči ove zime prelaze na struju. Cijena struje u BiH i Srbiji su najniže u Evropi. Ovo upozorenje iz EPBiH čitam kao njihovu poruku da cijene struje, u slučaju drastičnog povećanja potrošnje, moraju rasti.

Također, javnost mora znati da je u novembru i decembru prošle godine cijena uglja porasla za 20 posto, a znamo da je udio ovog fosilnog goriva u proizvodnji struje što se tiče EPBiH značajan. Zbog globalne krize poskupjela je i sama proizvodnja struje.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH – FERK nikada ne reaguje unaprijed. Korekcija cijena uslijedi kao reakcija na troškove zabilježene u tekućoj godini. Zato mislim da možemo očekivati, kovertiram ovu svoju procjenu, povećanje cijene električne energije u FBiH u 2023. za domaćinstva za 20 do 30 posto, osim ako EPBiH ili njen vlasnik, Vlada FBiH, ne budu se odlučili za neku vrstu subvencije koju mogu crpiti iz ostvarene dobiti preduzeća – ističe Jerlagić.

Postavio je logično pitanje.

– Da li će i u tom slučaju građanima biti rentabilno grijati se na struju teško je reći. U slučaju da većina stanovništva pređe na grijanje strujom, ne bi bilo šansi da se izvozi, s tim da je upitno da li bi taj taj višak bio dovoljan da se podmire sve potrebe stanovništva – kazao je on.

Čemu dati prednost – ekonomskom ili socijalnom, svojevrsna dilema je i za analitičare.

873x400 40

– Građanima je trenutno je najpovoljnija opcija grijanje na struju. Sasvim je razumljivo da EPBiH brani svoju poziciju, ima opipljive ekonomske razloge za to, mogućnost za zaradu izozom. No, s druge strane, trebala bi postojati i solidarnost u ovim kriznim, vanrednim vremenima – stav je Admira Čavalića, ekonomiste.

FAKTOR.BA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari