Petak, 1 Marta, 2024

Kako zaštititi radnike koji rade na otvorenom u vrijeme niskih temperatura?

Niske temperature i sniježne padavine u proteklim danima otežale su rad radnicima čiji poslovi se obavljaju na otvorenom. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zbog toga je izdalo preporuke poslodavcima da zaštite svoje radnike.

U preporuci Federalnog ministarstva rada i socijalne politike upućenoj poslodavcima, navodi se da provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika. Iz Ministarstva, a na osnovu Zakona o zaštiti na radu preporučuju da se to uradi na način da se radnicima skrati trajanje radnog vremena, ako je to dozvoljeno procesom rada.

”Također, data je preporuka poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom, a ukoliko proces rada dozvoljava primjenu navedene mjere. Pored toga, preporučeno je poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika radnicima omoguće korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu”, navodi Ernis Imamović, pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

”Iako je resorno ministarstvo dalo preporuke poslodavcima, mnogi ih nisu u mogućnosti ispoštovati. Razloga je više. Naprimjer, građevinske kompanije moraju ispoštovati rokove i graditi i tokom zime, radnici moraju čistiti snijeg i slično, što znači da je mnogo onih koji moraju raditi bez obzira na vremenske prilike.

Još jedan primjer su prodavači na Gradskoj pijaci Tuzla. Bile temperature u minusu ili visokom plusu, oni dolaze redovno na posao. Hladnoća im smeta i narušava zdravlje, ali su prinuđeni na ovaj način zarađivati za život. Teško je zimi biti za štandom, ali mora se, njihove su riječi. Žale se na visoke cijene zakupnine na ovoj pijaci, što otežava, ionako tešku situaciju.

”Zimsko doba, hladno, nikakvi uslovi. Ovaj objekat nije napravljen dobro. Ovo je otvoreno gore, to nas ubi, ko god uđe ovdje kaže kako ste živi. Pa mi smo živi mrtvaci ovdje. Na minus 20 dođi”, riječi su jedne prodavačice.

Prodavači nam govore i da je sve manje onih koji dolaze do njihovih štandova i kupuju, a što smo se mogli uvjeriti i sami. Postavlja se pitanje, da li je to zapravo zbog hladnoće ili je besparica među kupcima. Mnogi će se složiti, da bi bilo koji od odgovora bio ispravan. Bilo kako bilo, njima ne preostaje ništa drugo nego dolaziti redovno za svoj štand i pokušati zaraditi za život, bez obzira kakve vremenske prilike bile.

Treba reći da je Federalno ministarstvo također preporučilo da poslodavci poduzmu potrebne aktivnosti na osiguranju sigurnosti i zdravlja radnika, posebno u smislu adekvatne zaštitne opreme i odijevanja radnika, kako bi se izbjegle neželjene posljedice za radnike.

”Ovo što se dešava u BiH u posljednje vrijeme, dakle niske temperature, visok nivo padavina i nestabilno vrijeme naravno da uzrokuje visok rizik od nastajanja povreda radnika, nastanka invalidnosti ili smrtnih slučajeva. Iz tog razloga su poslodavci posebno odgovorni da poduzmu dodatne mjere kako bi zaštitili radnike”, ističe Imamović.

U posljednje vrijeme poslodavci se, ponašaju odgovornije po pitanju provedbe mjera i odredbi Zakona o zaštiti na radu, navodi Imamović. Inspekcijske kontrole su češće, a radi se i na izradi novih propisa. Usvajanje novog Zakona o zaštiti na radu očekuje se u ovoj godini.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti