Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTINakon pucnjave na Kosovu dodatne napetosti: Vučić se hitno sastao sa generalom...

Nakon pucnjave na Kosovu dodatne napetosti: Vučić se hitno sastao sa generalom Vojske Srbije

Kosovski mediji na srpskom i albanskom različito su izvijesti o rafalnoj pucnjavi kod Zubinog Potoka na sjeveru Kosova.

Portal Kosovo online naveo je da je do pucnjave došlo kad su specijalci kosovske policije pokušali ukloniti barikade na jednoj od lokalnih cesta u općini Zubin Potok.

Prištinska Koha tvrdi da su lokalni Srbi napali pripadnike međunarodnih snaga (KFOR), a KFOR je za taj portal poslije potvrdio pucnjavu u blizini svoje ophodnje, ali ne i napad.

Kosovska policija demantirala je navode medija u Beogradu o bilo kakvim sukobima s policijom u Zubinom Potoku.

“Situacija je složena, zahtijeva prisutnost vojske duž administrativne linije i u idućem razdoblju vojska će biti usmjerena na izvršavanje zadataka”, rekao je za TV Pink načelnik GS VS-a general Milan Mojsilović.

On se sinoć sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a za TV Pink je potvrdio da je na putu prema Raški, na jugu Srbije, ne navodeći više detalja.

Napetosti na sjeveru Kosova traju već dvije sedmice nakon što je kosovska policija uhapsila donedavnog policajca zbog narušavanja ustavnog poretka, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Idućih dana uhapšena su još dvojica Srba, a uklanjanje barikada zatražili su SAD i Velika Britanija u Beogradu i Prištini te njemački ambasador na Kosovu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari