Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTINova školska godina počela u pet kantona u FBiH, u preostalih pet...

Nova školska godina počela u pet kantona u FBiH, u preostalih pet počinje 5. septembra

Nova školska 2022/2023. godina počela je danas, 1. septembra u pet kantona (Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom i Sarajevskom) u Federaciji BiH. U preostalih pet (Posavskom, Srednje-bosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10) nastava počinje u ponedjeljak, 5. septembra.

– Iako će se u svim kantonima nastava odvijati u učionicama, po redovnom nastavnom planu i programa, i dalje je nužno posvećivati pažnju svim onim aktivnostima i mjerama kojima se sprječava širenje zaraze korona virusom. Stoga, pozivamo sve učenike i nastavnike, ali i roditelje da se ponašaju odgovorno, u školi i izvan nje – navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti (FMON) ove je godine osiguralo 400.000 KM za nabavku besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe, koji pohađaju osnovno obrazovanje u školskoj u 2022/2023. godini na području cijele Federacije BiH.

– U zajedničkoj realizaciji tog projekta sudjelovalo je svih deset kantona, koji distribuiraju besplatne udžbenike osnovnim školama na području svog kantona – naglašeno je.

U periodu od 2015. godine Ministarstvo je, ukupno za nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovnog obrazovanja u stanju socijalne potrebe, izdvojilo 3.640.000 KM.

– Tako je iz tih sredstava osigurana nabavka oko 36.000 kompleta udžbenika, a sa ciljem da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

U povodu početka nove školske 2022/2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine, želi sretan početak nastave sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari