Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Obrtnička komora FBiH – Zbog najavljenog povećanja cijena struje upitna egzistencija 57.000 obrtnika

Rast cijena električne energije pogoršatće, ionako težak, položaj obrtnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Više od 50.000 obrtničkih radnji bit će suočeno sa smanjenjem konkurentnosti, padom prodaje ismanjenjem produktivnosti, što će u konačnici dovesti do gašenja velikog brojaobrta. Ovo je rečeno na hitno održanom sastanku Upravnog odbora Obrtničkekomore Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ovaj sastanak je uslijedionakon najave Elektroprivrede Bosne i Hercegovine da će podići cijene električneenergije svim privrednim obrtima i malim privrednicima.

-Rast cijene električne energije dovest će do naglog povećanja cijena proizvoda, što će sigurno privredu u FBiH učiniti manje konkurentnom. Umjesto da  krenemo upravcu rasta i razvoja, domaći obrt i privreda će doživjeti stagnaciju i pad.To je oštar udarac obrtnicima. Uvjereni smo da će taj udarac naše obrtništvo teško podnijeti. Trenutna cijena električne energije u obrtništvu je, i prije poskupljenja, previsoka i obrtnici taj izdatak teško podnose. Sada će biti još teže. Upozoravamo da će ovaj čin dovesti obrtništvo na granice egzistencijske isplativosti rada, posebno za ona zanimanja gdje je udio električne energije veći – kazao je Željko Babić, predsjednik Federalne obrtničke komore. On je kazao da je Upravni odbor zauzeo stav da se Obrtnička komora Federacije BiH i obrtničke komore kantona/ županija s područja FBiH zatražiti preispitivanje oveodluke Elektro-privrede.

Sjednici Upravnog odbora prisustvovali su predstavnici svih kantonalnih obrtničkih komora. Tom prilikom su iznijeli egzaktne pokazatelje, prema kojima su obrtnici u Federaciji BiH suočeni sa opterećenjima u poslovanju, koja mogu dovesti do devastacije obrtništva. Obrtnici su morali biti izuzeti od najavljenih dodatnih poskupljenja električne energije. Uobrtništvu je prema posljednjim pokazateljima, na području Federacije BiH, zaposleno 56.940 radnika, što čini oko 12 % zaposlenosti u ovom entitetu.Upravni odbor Obrtničke komore FBiH je zauzeto stav, sa kojim će nastupitiprema vladajućim strukturama, da je ovakvim jednostranim i potpuno neopravdanim poskupljenjem struje, koje se uvodi od strane Elektroprivrede BH, dovedena u pitanje egzistencija zaposlenih u obrtu, kao i opstanak samih obrta. „Ukoliko Elektroprivreda BH i  dalje bude stava da će poskupiti električnu energiju iskoristit ćemo sva raspoloživa demokratska i zakonska sredstva kako do poskupljenja ne bi došlo“, kaže se u zaključcima sa ove sjednice.

M.O. / Bosanska medijska grupa

VIJESTI

Najnovije vijesti