Četvrtak, 2 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIPropala posjeta Lavrova Srbiji, oglasili se Rusi

Propala posjeta Lavrova Srbiji, oglasili se Rusi

Tri zemlje u blizini Srbije: Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija su zabranile prelet aviona kojim je u Srbiju trebao doputovati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije potvrdilo je da Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebao posjetiti Beograd 6. i 7. juna, prenosi RTS vijest agencije Interfax. Blic dodaje da se čeka potvrda ambasadora da Lavrov ne dolazi.

“Ti izvještaji su tačni”, rekao je za Interfax visokopozicionirani izvor iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Agencija navodi da je na pitanje je li zbog toga otkazan posjet Lavrova Srbiji diplomat napomenuo: “Naša diplomatija još nije ovladala sposobnošću teleportacije.”

Istovremeno, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je za talijansku TV La7 da su susjedne zemlje Srbije zatvorile zračni prostor za prelet aviona ministra Lavrova te da Rusija, “za razliku od EU, ne stavlja željeznu zavjesu između zemalja”, prenose Ria Novosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas s ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Kako RTS neslužbeno saznaje, neizvjestan je posjet ruskog ministra vanjskih poslova Beogradu, a o tome će Vučić govoriti u Dnevniku večeras u 19:30.

Blic: To je dobra vijest za našu zemlju

“Tri zemlje u blizini Srbije: Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija jučer su zabranile prelet aviona kojim je danas u Srbiju trebao doputovati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Zatvaranjem zračnog prostora posjet Lavrova je praktički otkazan, što je dobra vijest za našu zemlju, koja je pod velikim pritiskom zapadnih sila zbog nepristupanja sankcijama Rusiji”, objavio je Blic.

Prema njima, Lavrov bi posjetu Beogradu iskoristio za guranje prsta u oko zapadnim silama, što bi dodatno otežalo poziciju Srbije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari