Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSkoro pola bečkih domaćinstava nema automobile

Skoro pola bečkih domaćinstava nema automobile

I u Beču se obilježava Evropska sedmica mobilnosti, a riječ je o gradu u kojem skoro polovina domaćinstava nema automobil i u kojem nadležni tvrde da kontinuirano rade na unapređenju urbane mobilnosti.

U glavnom gradu Austrije nastoje da prijevoz bude što više ekološki prihvatljiv – širi se mreža biciklističkih staza, šetališta i poboljšava javni prijevoz.

Prema podacima gradske vlasti, prošle godine se skoro tri četvrtine puteva u Beču prelazilo biciklom, gradskim prijevozom i pješačenjem. Ove godine će kroz 44 projekta glavna biciklistička mreža biti proširena za dodatnih 17 kilometara. U fokusu je povećanje sigurnosti za bicikliste i nastavak gradnje biciklističkih staza koje su na pojedinim dijelovima prekinute.

Beč sebe smatra prijestolnicom za pješake. Bečlije su u 2021. više od trećine puteva (35 posto) prešli pješke. Kako bi još više bili motivisani na šetnju, izrađena je i aplikacija za brojanje koraka koji se potom mogu zamijeniti za poklone. Nadležni smatraju da i šetnja bečkim ulicama također postaje sve sigurnija i ugodnija. Brojne ulice i trgovi će u ovoj godini biti redizajnirani, ozelenjeni, rashlađeni, a saobraćaj smanjen.

Ukazano je da skoro polovina bečkih domaćinstava (47 posto) ne posjeduje automobile. Već godinama austrijska metropola ima više korisnika godišnjih karata za gradski prijevoz, koja košta 365 eura, nego registrovanih putničkih vozila. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari