Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPotrebno obezbijediti kontinuitet Odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata

Potrebno obezbijediti kontinuitet Odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac organizovao je jučer u Sarajevu zajedničke konsultacije o inicijativama vlada RS-a i FBiH u vezi sa mogućnošću produženja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Sastanku su prisustvovali ministri trgovine RS Suzana Gašić i FBiH Zlatan Vujanović, kao i predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, kao i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

Sagovornici su zajednički usaglasili da je neophodno produžiti primjenu predmetne odluke, te dogovorili da će u narednim danima obaviti šire konsultacije u vezi sa mogućnošću izuzimanja ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza.

– Zajednička ocjena je da je potrebno obezbijediti kontinuitet Odluke, te da postoji realan osnov da u narednim danima dogovorimo rješenje u vezi sa ogrjevnim drvetom. Vjerujem da ćemo, poštujući rokove definisane prethodnom odlukom, pravovremeno donijeti novu odluku koja će uvažiti inicijative poslovne zajednice i nadležnih institucija – poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je istaknuto da će se, prilikom potencijalnog produženja Odluke, pratiti i analizirati snabdjevenost tržišta, te u skladu s tim, razmotriti prijevremeno ukidanje zabrane izvoza ili nova modifikacija rješenja, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RTV Slon/FENA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari