Nedjelja, 14 Aprila, 2024

U Tuzli otvoren 17. međunarodni bijenalni festival portreta INTERBIFEP

U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli sinoć je otvoren 17. međunarodni bijenalni festival portreta, na kojem je izloženo blizu 300 radova 160 autora iz 43 zemlje.

U okviru ove kulturne manifestacije, sutra će biti upriličena konferencija na temu ilegalne trgovine umjetninama. Predavači dolaze iz Engleske, Francuske i Italije, a na ovaj način se pravi jedan vid mreže za suzbijanje ilegalne trgovine umjetninama, kazao je, između ostalog, Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu Tuzla.

– Za nas je veoma bitno što se INTERBIFEP prati u cijelom svijetu  kao jedan od najznačajnijih festivala portretnog stvaralaštva – rekao je Jusufović, apostrofirajući i ovoga puta dobar odziv umjetnika iz cijelog svijeta.

Tu činjenicu potencirao je i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Miran Šabić, koji je  član žirija INTERBIFEP-a, zajedno sa Ismarom Mujezinovićem i Sašom Bukvićem.

-Festival portretnog stvaralaštva u Tuzli prilika je da se vidi šta se u svijetu trenutno dešava na temu portreta. Svaki put je to drugačije, a ove godine imamo nešto više realističnijih djela – rekao je Šabić.

Večeras su saopćena imena dobitnika nagrada INTERBIFEP-a u šest kategorija. Diploma “Ismet Mujezinović” pripala je Irfanu Hozi, dok je Svetislav Cvetković dobio priznanje za najbolju fotografiju.

Diploma “James Haim Pinto”, poznatog tuzlanskog muraliste, koji je živio i stvarao u Meksiku, dodijeljena je Dragani Nuić, dok je nagrada za video pripala Marini Čolić. Otkupnu nagradu za crtež osvojio je Litvanac Žigmantas Augustinas, a za grafiku Đorđe Ćorić.

Nagrada publike bit će dodijeljena 2. novembra ove godine.

(RTV Slon/Fena)

VIJESTI

Najnovije vijesti