Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIVišemilionska dugovanja i neriješeni sudski sporovi doveli u pitanje rad BHRT-a

Višemilionska dugovanja i neriješeni sudski sporovi doveli u pitanje rad BHRT-a

Blokadom i otežanim funkcioniranjem BHRT-a dovedeno je u pitanje participiranje i BiH kao države u mnogim međunarodnim, medijskim organizacijama

Upravni odbor Radiotelevizije BiH (BHRT) pozdravio je raspravu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o stanju u tom javnom servisu. Navode da neizvjesna situacija i financijska blokada traže žurna rješenja.

– U informaciji koju smo poslali Parlamentarnoj skupštini BiH pojasnili smo cjelokupno, složeno stanje koje je ponajviše prouzrokovano nagomilanim dugovanjima entitetskih televizija. Višemilionska dugovanja, te neriješeni sudski sporovi doveli su do nemogućnosti funkcioniranja Radiotelevizije BiH, javnog bosanskohercegovačkog emitera jedinog medijskog pogleda BiH u Evropsku uniju, jer je upravo ovaj javni servis član EBU-a – ističu iz BHRT-a.

Blokadom i otežanim funkcioniranjem BHRT-a dovedeno je u pitanje participiranje i BiH kao države u mnogim međunarodnim, medijskim organizacijama.

– Kao što smo istaknuli i u informaciji parlamentu upravo je BHRT, javni servis BiH, jedan od 14 uvjeta za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Pozdravljamo još jednom raspravu o stanju na BHRT-u na državnom parlamentu, kao i prijedloge zastupnika, te još jednom pozivamo na žurna rješenja kako bi se trajno riješilo financiranje BHRT-a i time osigurali normalni uvjeti za rad – dodaju iz BHRT-a.

Upravni odbor BHRT-a će nastaviti sukladno svojim ovlastima i mogućnostima tražiti unutar BHRT-a rješenja za opstanak i budućnost ovog javnog emitera, navodi se u priopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari