Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDa li će Brisel danas preporučiti kandidatski status za BiH?

Da li će Brisel danas preporučiti kandidatski status za BiH?

Evropska komisija će najverovatnije uslovno preporučiti dodjelu statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, potvrdilo je za Radio Sloboda Evropa nekoliko briselskih izvora.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi će danas objelodaniti paket proširenja zajedno sa individualnim godišnjim izvještajima za svaku državu pojedinačno.

Nekoliko izvora iz EU su potvrdili da će EK izaći sa preporukom za davanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, ali uz određene uslove.

roj uslova koji će biti priloženi preporuci će biti “značajni” navode ovi izvori koji objašnjavaju da će ti uslovi biti uglavnom vezani za 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Te godine je Evropska komisija samo izašla sa prioritetima koje BiH treba da ispuni kako bi otpočela proces pristupnih pregovora i nije izašla sa eksplicitnom preporukom za status kandidata.

Naime, Bosna i Hercegovina ove godine ima relativno negativan izvještaj Evropske komisije. Prema dokumentu u koji RSE ima uvid Evropska komisija zaključuje da u ključnim poljima Bosna i Hercegovina nije učinila nikakav napredak.

Loša ocjena u godišnjem izvještaju je razlog zašto su, kako se saznaje, neki komesari bili protiv da se preporuči status kandidata za BiH. (N1)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari