Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDanas Dan planete Zemlje – Ove godine u fokusu klimatske promjene

Danas Dan planete Zemlje – Ove godine u fokusu klimatske promjene

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine u cilju podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu.

Iako je ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi put predstavljena 1969. godine, službeno se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za promoviranje održivog razvoja. Danas se taj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, uz značajan angažman udruženja za zaštitu okoliša i prirode.

Tema Dana planete Zemlje 2022. godine je “Investiraj u našu Planetu” i fokusira se na posljedice klimatskih promjena na Planeti koje svi već osjećaju, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja.

Akcijama čišćenja i pošumljavanja u sedam gradova Bosne i Hercegovine članice “Zelene mreže BiH” obilježavaju Dan planete Zemlje u partnerstvu i uz finansijsku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) i Ambasade Italije u Sarajevu.

Više od 350 mladih učestvovat će u akcijama čišćenja i pošumljavanja u Bijeljini, Kladnju, Bihaću, Čitluku, Mostaru, Konjicu i Varešu. Ove godine, mladi aktivisti će se angažirati u očuvanju okoliša i zaštiti prirode akcijama čišćenja i sadnje drveća.

Zelena mreža, koja za sada okuplja 22 udružena civilnog društva, dvije neformalne grupe i 11 pojedinaca, ima za cilj potaknuti aktivizam i povezivanje mladih ljudi iz različitih zajednica oko pitanja vezanih za očuvanje okoliša i zaštitu prirode.

RTV Slon / Fena

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari