Utorak, 5 Decembra, 2023

Delegacija EU i EUSR u BiH duboko zabrinuti povodom situacije u Banja Luci

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini duboko su zabrinuti povodom situacije u Banjoj Luci od jutros. Zatražili smo od Ministarstva za unutrašnje poslove hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih s pokretom “Pravda za Davida”, uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicione političare.

Budno pratimo razvoj situacije u Banjoj Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja – saopćeno je iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Ambasador Wigemark i ambasadori zemalja članica Evropske unije u BiH nedavno su se sreli sa Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem, prenosi FENA.

Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka – stoji u saopćenju.

Današnji razvoj događaja u Banjoj Luci, kako se dodaje, šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH.

 I dalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja – navode iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH. (RtV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti