Srijeda, 24 Jula, 2024

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i UNICEF: Zajednička vizija za bolju budućnost djece

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić primio je danas u nastupnu posjetu Marca Luceta, novog direktora UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Ta nastupna posjeta bila je ujedno i prilika da se napravi osvrt na dosadašnje uspjehe i tekuće projekte koje Ministarstvo realizuje u saradnji sa UNICEF-om.

Ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa UNICEF-om, radi na niz projekata i aktivnosti koje imaju za cilj unaprjeđenje socijalne i dječije zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine. Među najistaknutijima su izrada studije izvodljivosti za osnivanje porodičnog fonda FBiH, završavanje zakona o socijalnim uslugama. Rade na donošenju zakona koji će unaprijediti kvalitet i dostupnost socijalnih usluga, te nemjerljiva podrška prilikom pripreme i promocije Strategije razvoja sistema socijalne i dječije zaštite. 

– Osim navedenih zajedničkih aktivnosti, UNICEF i Ministarstvo zajednički rade i na reformi procjene dječijeg invaliditeta i upućivanja, socijalnoj zaštiti u slučaju iznenadnih šokova, zajedničkom programu za smanjenje rizika od katastrofa kako bi se osigurala brza i efikasna reakcija u hitnim situacijama, te promociji i unaprjeđenju hraniteljstva i brige u zajednici i porodici kroz izradu akcionog plana za deinstitucionalizaciju, te na planu transformacije Pazarića.

Ti projekti predstavljaju samo dio širokog spektra zajedničkih aktivnosti koje Ministarstvo i UNICEF zajedno provode da bi unaprijedili živote djece i porodica u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim naporima težimo ka stvaranju boljeg, sigurnijeg i pravednijeg društva za sve,  navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.    

federalna.ba/Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti