Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETGrađani znatno pomažu u borbi protiv crnog tržišta cigareta

Građani znatno pomažu u borbi protiv crnog tržišta cigareta

Dvomjesečnom kampanjom “Stop švercu” doprinijelo se smanjenju crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. Ekonomisti pozivaju na promjenu fiskalne politike kako bi crno tržište bilo još manje.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) je krajem maja pokrenula spomenutu akciju tokom koje su građani mogli prijaviti nezakonitu trgovinu duhana i duhanskih proizvoda. U prvih 15 dana prijavljena su 72 slučaja nezakonite trgovine.

U UIO su naglasili da su do sada imali 189 prijava, a mnoge od njih su ocijenili kao sadržajne i konkretne. To znači da su im pomogle da oduzmu znatnu količinu proizvoda koji su bili u ilegalnoj trgovini.

Zapljena je urađena u nekoliko akcija, koje je UIO sproveo sa SIPA-om, Graničnom policijom i inspekcijama, a među kojima su akcije “Derbi”, “Sektor” i “Korset”. Samo u akciji “Derbi” oduzeto je:

  • 20 tona različitih vrsta duhana;
  • Dvije mašine za rezanje duhana;
  • Dvije električne mašine za punjenje cigareta;
  • 20.000 KM i 6.000 eura;
  • Velika količina kartonske ambalaže za cigarete;
  • 17.000 komada praznih filtera za punjenje cigareta;
  • Veća količina kartonske ambalaže za cigarete s oznakom FM;
  • Sedam digitalnih vaga;
  • Mobilni telefoni i razna poslovna dokumentacija.

U UIO su zadovoljni akcijom “Stop švercu” te su zbog toga odlučili da je produže do septembra. Ponovo su pozvali građane da pozivom na 080 02 06 07 prijave nezakonitu trgovinu te su napomenuli da su pozivi besplatni i anonimni.

Ukazali su na važnost da im se ustupe što detaljniji podaci, kako bi nadležni mogli što adekvatnije reagirati. Istaknuti broj prijava pokazuje da mnogi građani žele pomoći u suzbijanju nezakonitosti.

Navedeni podaci za UIO nisu jedini pokazatelj da postoji uspjeh u borbi protiv crnog tržišta. Podsjetili su da je prošle godine došlo do porasta broja izdatih akciznih markica za duhanske proizvode, što se desilo prvi put nakon 2009., kada se akcizna politika počela usklađivati s politikom Evropske unije. Broj izdatih markica u prvoj polovini ove godine je veći za 33 posto, u odnosu na isti period 2021.

U UIO su također napomenuli da je rastu prihoda doprinijelo i to što se iznos akciza posljednje tri godine nije povećavao. Ekonomisti smatraju da je porezna politika također među ključnim odrednicama obima crnog tržišta.

Dio njih duže vrijeme poziva nadležne da snize iznos akciza, jer je previsok u odnosu na kupovnu moć većine građana. Pitanje iznosa akciza je utoliko više značajno zbog rasta inflacije. Previsoke cijene duhanskih proizvoda, čemu su doprinijele i akcize, su primorale građane da kupuju na crnom tržištu. Na crnom tržištu jeste jeftinije, ali je riječ o nekontroliranim, pa samim tim i sumnjivim proizvodima, potencijalno opasnim po potrošače.

Bez obzira na povećane kontrole i zapljene duhana i duhanskih proizvoda na crnom tržištu, pronalazi se način da ilegalni proizvodi dođu do kupaca. Tako, osim na nelegalnim prodajnim mjestima, pijacama i trgovima širom zemlje, ilegalni duhan i cigarete mogu se sve više kupovati na internetu.

Prodaja ilegalnih cigareta, crni e-commerce, u našoj zemlji se pokazala kao unosan biznis u vrijeme pandemije koronavirusa, kada su postojala oštrija ograničenja u kretanju i zadržavanju na pijacama, a sada je ova vrsta trgovine još više procvjetala. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari