Srijeda, 28 Februara, 2024

Inicijativa protiv poskupljenja obuke za vozače na čekanju

Nadležne institucije u BiH još u ladicama drže inicijativu koja je usmjerena protiv poskupljenja obuke za buduće vozače, pa tako nije poznato da li će i kada ona doći na dnevni red.

Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojom se traži da budu izbrisani stavovi iz spornog člana koji predviđaju drastično poskupljenje vozačkog ispita, podnio je 25. septembra poslanik SNSD-a u prošlom sazivu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić.

U obrazloženju je naveo da određivanje minimalnih cijena nastavnog časa u pomenutoj oblasti nije u skladu sa EU direktivama i Zakonom o slobodnom formiranju cijena BiH.

Špirić kaže da, uprkos ignorisanju institucija BiH, neće odustati od svoje namjere.

“Oni sad vjerovatno neće da rade ništa jer je inicijativa podnesena prošlom sazivu Parlamenta BiH, ali predstavnici SNSD-a u novom sazivu u oba doma ponovo će pokrenuti tu priču. Neću odustati od toga”, rekao je Špirić.

U Parlamentu BiH, kojem je Špirić dostavio inicijativu, ističu da su je uputili na adrese Savjeta ministara BiH i Ministarstva komunikacija i transporta.

“Još nije dostavljen odgovor na inicijativu”, kratko su naveli iz Parlamenta BiH.

U Ministarstvu komunikacija su na pitanje da li su razmotrili Špirićevu inicijativu odgovorili da oni ne predlažu cijenu obuke za vozače, već minimalne proračunske elemente koji moraju biti sadržani u cijeni koju formira auto-škola. Tvrde da će na taj način biti suzbijena pojava auto-škola koje zloupotrebljavaju propise i spuštaju cijenu na uštrb propisanog fonda časova.

“Na terenu su sada prisutni popusti, poklon bonovi, što odudara od propisanih odredaba. Do koraka koji predviđa poskupljenje ne bi ni došlo da su se nadležna ministarstva u entitetima organizovala o pitanju nadzora nad sprovođenjem obuke. Oni nisu razvili instrumente na osnovu kojih su mogli zaključiti da se auto-škola ne pridržava propisa”, naveli su u ovom ministarstvu.

Poskupljenje obuke za vozače u BiH sve je izvjesnije jer je odluka o minimalnim cijenama prešla put konsultacija, odnosno sve nadležne institucije u BiH podržale su njeno donošenje, izuzev Zavoda za obrazovanje odraslih RS, tako da bi se sporni dokument uskoro mogao naći pred Savjetom ministara BiH. Ova odluka izazvala je oprečna mišljenja među vlasnicima auto-škola, o čemu je “Glas Srpske” ranije pisao. Jedni su protiv jer će cijena obuke za B kategoriju iznositi oko 1.300 umjesto dosadašnjih 600 maraka, što će, kažu, biti preskupo za većinu građana. Drugi, pak, smatraju da će to omogućiti školama da rade kvalitetnije, prenosi Akta.

Nove cijene

Prema predloženim cijenama, budući vozači će čas teoretske nastave plaćati sedam KM. Kandidati koji se budu obučavali za A kategoriju praktični čas će plaćati 36,60 KM, B kategoriju 30,50 a C kategoriju 61 marku. Čas vožnje za D kategoriju koštaće 91,50 maraka.

VIJESTI

Najnovije vijesti