Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Komandant NATO-a za BHRT: Godišnja vježba ‘Brzi odgovor’ uz povećano prisustvo snaga EUFOR-a u BiH

EUFOR je nepristrasan i multinacionalan, njegova uloga je da podrži napore vlasti u Bosni i Hercegovini da održe sigurnost i sigurno okruženje, u cilju stabilnosti države, kazao je za BHRT general major Anton Veseli, komandant NATO-a u BiH.

Odgovornost i analiza sigurnosne situacije u BiH je u potpunosti stvar domaćih sigurnosnih organa, kako to i priliči jednoj suverenoj državi, kazao je on.

“EUFOR kontinuirano podržava vlasti BiH u zbrinjavanju viška municije, oružja i eksploziva, humanitarnom deminiranju i kombinovanoj obuci Oružanih snaga BiH, u okviru sredstava i mogućnosti.”

Podrška koju je šira međunarodna zajednica pokazala misiji EUFOR-a, operaciji Althea bila je veoma ohrabrujuća, istakao je Veseli.

“Nedavno je broj zemalja koje doprinose EUFOR-u porastao sa 19 na 20. Mandat operacije Althea trebao bi biti obnovljen od strane Vijeća sigurnosti UN-a 3. novembra. Prisustvo EUFOR-a u BiH od 2004. godine pokazuje opredijeljenost EU i šire međunarodne zajednice prema BiH i njenu odlučnost da održi stabilnost i postavi uslove za prosperitetnu budućnost za sve građane BiH. Pitanje obnove mandata je političko pitanje kojim će se baviti međunarodna zajednica kroz Ujedinjene nacije.”

Naglasio je kako postoji veoma dobra saradnja između EUFOR-a i svih njegovih sigurnosnih partnera u BiH.

“Kako bi se unaprijedila ionako dobra saradnja između EUFOR-a i agencija za provođenje zakona BiH, u EUFOR-u je imenovan specijalni savjetnik za agencije za provođenje zakona. Između OS BiH i EUFOR-a postoji veoma dobra saradnja, a redovno se provode kombinovane obuke. Pripadnici OS BiH će učestvovati u Godišnjoj vježbi EUFOR-a “Brzi odgovor” koja će se ove godine održati od 17. oktobra do 20. novembra. Kao i prethodnih godina, tokom EUFOR će privremeno povećati svoje prisustvo kroz doprinos dodatnih trupa iz svojih rezervi stacioniranih izvan Bosne i Hercegovine.”

Veseli je posebno naveo primjer saradnje OS BiH i EUFOR-a i podršku Deminerskom bataljonu OS BiH.

“Podrška protuminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini jedan je od najvažnijih zadataka EUFOR-a. Vijeće EU je u novembru 2021. godine donijelo odluku da podrži Deminerski bataljon OS BiH, u saradnji sa EUFOR-om i Službom za vanjske poslove EU. Deminerski bataljon OS BiH, sa svoja 34 deminerska tima i 9 timova pasa za otkrivanje eksploziva, odgovoran je za 35% godišnjih aktivnosti deminiranja u BiH. U cilju održavanja i razvijanja aktivnosti deminiranja i provedbe odluke Vijeća EU, EUFOR je omogućio donaciju u iznosu od 10 miliona eura iz fonda Evropskog mirovnog fonda EU za unapređenje sposobnosti Deminerskog bataljona OS BiH. Donacija je iskorištena za nabavku 150 detektora metala i 68 novih vozila. Detektori metala su isporučeni i sada su u funkciji, dok se očekuje da će 68 vozila biti isporučeno do sredine 2023.”

Cilj ove inicijative je da doprinese državnoj strategiji protivminskog djelovanja u BiH i podrže lokalni partneri u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja za sve građane BiH, kazao je general major na kraju razgovora.

BHRT

VIJESTI

Najnovije vijesti