Nedjelja, 19 Maja, 2024

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Zato će, najavili su iz Jevrejske zajednice BiH komemorativnu akademiju u Bosni i Hercegovini održati u ponedjeljak, 28. januara, u sjedištu Jevrejske opštine u Sarajevu.

Komemoraciju organizuje Vijeće ministara BiH, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom.

Uvodničar će biti predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci. O holokaustu i njegovim posljedicama govorit će član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine usvojila je Rezoluciju o obilježavanju 27. januara kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Tog dana 1945. godine, snage Crvene armije oslobodile su Aušvic, najozloglašeniji nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a prema saopćenju od 16. januara 2007. godine, 27. januar se i u Bosni i Hercegovini obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti