Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIMemorijalni centar Potočari: Poziv preživjelim svjedocima genocida da podijele svoju priču

Memorijalni centar Potočari: Poziv preživjelim svjedocima genocida da podijele svoju priču

emorijalni centar u posljednje se dvije godine  intenzivno bavi usmenom historijom. Video svjedočanstva preko 350 preživjelih svjedoka genocida već su našla mjesto u Arhivu memorijalnog centra i služiće kao svjedok budućim naraštajima koji će u Memorijalnom centru moći gledati sva video svjedočenja te na taj način kroz lična iskustva preživjelih učiti o genocidu.

Dr. Ilijaz Pilav, svjetlo slobode nakon pada Srebrenice ugledao je na teži način – preživjevši ‘Marš smrti’. Svoju životnu priču nam je ispričao kroz projekat usmene historije. Svim preživjelim svjedocima genocida u Srebrenici uputio je poziv da podijele svoju priču, svoje iskustvo tokom opsade Srebrenice. Obaveza nas, preživjelih, je govoriti o tome i ne dozvoliti da se zaboravi.

Budite učesnik projekta usmene historije Memorijalnog centra. Podijelite sa nama iskustvo života pod opsadom. Od iznimne važnosti je da se svaka priča zabilježi, da ostane i nakon što mi ne budemo ovdje. Našu priču ne može ispričati niko do mi sami. Svjedoci smo da vrijeme odnosi sve veći broj preživjelih svjedoka genocida, a da njihova priča i sjećanja nigdje nisu zabilježena.

Već naredne sedmice, tim Memorijalnog centra boravit će u Tuzli gdje će snimati svjedočenje preživjelih. Ukoliko ste preživjeli genocid u Srebrenici, javite nam se i pohranite svoje svjedočenje za buduće generacije koje će željeti učiti o sudbini i borbi za život jednog naroda.

Tim Memorijalnog centra, na čelu sa Hasanom Hasanovićem, vođom projekta usmene historije, svjedočenja preživjelih snima na lokacijama u Tuzli, Sarajevu i Potočarima. Prevoz svjedoka koji žele podijeliti svoje svjedočenje do mjesta snimanja na jednoj od tri navedene lokacije obezbjeđuje Memorijalni centar.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari