Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Migranti pokušali blokirati magistralnu cestu kod Bihaća

Migranti koji su jučer napustili kamp Lipa kod Bihaća nakon paljenja šatora protekle noći pokušali su blokirati magistrlani put M-5 zbog čega je morala reagovati bihaćka policija.

Bihać, BiH – 25. oktobar 2019: Grad Bihać je pod velikim pritiskom zbog velikog priliva migranata, koji već dvije godine dolaze u ovaj grad, različitim prevoznim sredstvima, pokušavajući doći do susjedne Hrvatske, a nakon toga i nekih drugih evropskih zemalja.Svaki prihvatni centar na području Bihaća je pun, a migranata ima jako puno i u ilegalnim privatnim smještajima. Svakodnevno se mogu vidjeti na ulicama, po parkovima, kafićima, u prodavnicima ili na gradskom trgu. Građani Bihaća kažu da je jedan od najvećih problema smeće koje ostavljaju iza sebe i to što u velikom broju borave na gradskim ulicama. ( Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

Ale Šiljdedić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, za Klix.ba je kazao da su migranti pokušali blokirati magistralni put M-5 prema Bihaću te da manje grupe silaze u Bihać.

“Naši pripadnici su izašli samo kako bi izvršili deblokadu magistralne ceste, a većih problema oko Lipe nije bilo. Migrante iz kampa Lipa nemoguće je zadržati na toj teritoriji jer se radi o livadama, gdje bi i vojska teško mogla držati sve pod kontrolom, pa u malim grupama ili pojedinačno se spuštaju prema gradu obilaznim putevima”, kazao je Šiljdedić.

Naglasio je da MUP USK u protekle tri godine u ovom periodu ima slične probleme, ali da im je glavni cilj sigurnost građana.

“Odgovorit ćemo onako kako smo radili i u protekle tri godine što se tiče sigurnosti građana, a humanitarni aspekt ćemo ostaviti nadležnima. Slične situacije smo imali i proteklih godina, imamo više posla jer će nerješavanje smještaja dovesti i do sigurnosnog problema i to je dio posla koji ćemo raditi koliko je u našoj moći”, dodao je Šiljdedić.

Mještani Bihaća i sinoć su se okupili pred migrantskim centrom Bira gdje su protestvovali s jasnim porukama da n žele još više migranatana u centru grada.

VIJESTI

Najnovije vijesti