Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Modernina vakcina će štititi od koronavirusa “nekoliko godina”

Vakcina mRNA protiv koronavirusa, koju je proizvela kompanija Moderna, ponudit će zaštitu u periodu od nekoliko godina.Ovu informaciju je potvrdio direktor Moderne Stephane Bancel koji je dodao da su potrebna dodatna istraživanja i podaci kako bi se napravila konačna procjena.

Američka biotehnološka kompanija je iznenadila cijeli svijet nakon što je za svega nekoliko sedmica proizvela vakcinu protiv koronavirusa, a dozvolu Evropske komisije za upotrebu je dobila u srijedu.

Za razvoj vakcina su obično potrebne godine, a trajanje zaštite koje vakcine protiv koronavirusa pružaju ljudima pitanje je za regulatore i naučnike.

“Scenarij iz noćnih mora koji je u proljeće opisan u medijima, a koji ukazuje na to da će vakcine djelovati samo mjesec ili dva, nije realan. Propadanje atnitijela stvorenih vakcinom u ljudskom organizmu je veoma spor proces. Vjerujemo da će zaštita trajati nekoliko godina”, zjavio je Bancel.

On je dodao da njegova kompanija namjerava dokazati efikasnost vakcine protiv sojeva koronavirusa zabilježenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Naučnici su rekli da će vakcina biti jednako efikasna protiv oba soja koronavirusa.

Klix

VIJESTI

Najnovije vijesti