Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIObrat u slučaju zamjene fiskalnih kasa u FBiH: Sud donio novu odluku,...

Obrat u slučaju zamjene fiskalnih kasa u FBiH: Sud donio novu odluku, ali pojavio se problem

Ustavni sud FBiH: Zahtjev Parlamenta o stavljanju van snage pravilnika nema pravno dejstvo. Evo šta su za Fokus.ba rekli iz Ministarstva finansija FBiH

Ustavni sud Federacije BiH donio je mišljenje prema kojem zahtjev Predstavničkog doma Federalnog parlamenta od 30. novembra 2021. godine kojim se od Ministarstva finansija FBiH traži da stavi van snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa na području Federacije nema pravno dejstvo, čime je došlo do nove situacije u vezi sa ovom problematikom, saznaje Fokus.ba.

Podsjetimo, nakon što je Predstavnički dom donio ovaj zaključak ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ) je 22. decembra stavila van snage ovaj pravilnik. Tada je zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Damir Mašić ustvrdio da će zamjena fiskalnih sistema privrednike koštati 60 miliona KM.

Iz Udruženja poslodavaca su naveli mada je predloženi pravilnik bolji od postojećeg stanja, daleko je od toga da će osigurati veći stepen naplate javnih prihoda, povećati finansijsku disciplinu i sigurnost transakcija. Oni su tražili da zamjena fiskalnih uređaja pada na teret budžeta.

Međutim, aktom Ustavnog suda FBiH sada je došlo do nove situacije. Ustavni sud je, naime, stava ne samo da postoji zakonski osnov za donošenje Pravilnika na strani Ministarstva finansija, već je ministrica finansija prema Ustavu Federacije ovlaštena za samostalno reguliranje materije koja je predmet Pravilnika, sve dok je trenutni zakon koji tretira tu materiju na snazi. Štaviše, navodi Sud, ministrica je u potpunosti ovlaštena da samostalno donese Pravilnik.

faksimil misljenja Ustavnog suda kase

Fokus.ba kontaktirao je Ministarstva finansija FBiH s pitanjem da li će, nakon ovog mišljenja Ustavnog suda, ipak donijeti pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa. Ukratko, za sada neće, jer su se pojavili novi problemi.

– Od strane ovlaštenih/registriranih proizvođača obaviješteni smo da je trenutno na globalnom tržištu nestašica određenih rezervnih dijelova, zbog čega nismo u mogućnosti ponovno aktualizirati ovo pitanje. U Federalnom ministarstvu finansija se obavljaju konzultacije i analize o mogućnostima uvođenja i softverske fiskalizacije. Stav je da se postojeći sistem mora unaprijediti ili uvesti potpuno novi sistem fiskalizacije.

Napominjemo da zadržavanje ovoga stava svakako podrazumijeva nepromijenjene trenutne društveno-političke i ekonomske okolnosti – naveli su iz Ministarstva finansija za Fokus.ba.

Kako su naveli, Ministarstvo je donošenjem Pravilnika imalo za cilj unaprjeđenje fiskalnih sistema i cjelokupnog procesa fiskalizacije, sa svrhom smanjenja sive ekonomije kroz pojačan online nadzor i poreznu disciplinu poreznih obveznika.

-Ovaj organ i dalje teži ka smanjenju sive ekonomije u Federaciji BiH jer se postojanje iste, posljedično, odražava na smanjenje naplate poreza iz kojih se finansiraju sve kategorije stanovništva. Stoga je i bilo potrebno zanavljanje starih uređaja s novim koji će pružiti sve ove mogućnosti – poručili su iz Federalnog ministarstva finansija.

FOKUS.BA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari