Utorak, 18 Juna, 2024

Obustavljen saobraćaj na većini graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske

Zbog pada sistema za provjeru biometrijskih dokumenata na većini graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske trenutno je obustavljen saobraćaj i formiraju se duge kolone vozila.Radi se o GP Izačić, Orašje, Šamac, Brčko, Brod, Velika Kladuša, Kostajnica, Kozarska Dubica, Donja Gradina, Gradiška i Doljani.

Iz sektora za granicu MUP-a Republike Hrvatske je rečeno da je došlo do kvara koji se rijetko dešava, ali da ekipe rade na otklanjanju.

“Radimo sve da što prije uspostavimo sistem. Putnici se moraju zabilježiti jer je Hrvatska zemlja EU. Dajemo sve od sebe”.

Na jugozapadu BiH prijelaz je onemogućen u potpunosti, dok na GP Izačić građani EU mogu prelaziti, a državljani BiH i trećih zemalja ne mogu zbog toga što ne radi sistem za provjeru biometrijskih dokumenata.

“Usljed pada sistema graničnih provjera Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske danas od 10:30 sati u različitim intervalima onemogućen je ili znatno usporen promet za osobe i vozila preko međunarodnih graničnih prijelaza”, rekla je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković.

Kada će kvar biti u potpunosti otklonjen, a putnici krenuti naprijed nije poznato.
DK

VIJESTI

Najnovije vijesti