Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETOslo: Historijski uspjeh Bh. matematičara

Oslo: Historijski uspjeh Bh. matematičara

Ekipa Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh na 63. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu, osvojivši tri srebrne, dvije bronzane medalje, te jednu počasnu pohvalu.

Srebra su osvojili: Benjamin Mujkić, Jovan Vuković i Boris Stanković, bronze Marko Dimitrić i Haris Imamović, a počasnu pohvalu Emira Ibrahimović.

“Čestitamo Udruženju matematičara Kantona Sarajevo za predan rad na putu do ovog uspjeha. Privilegija je biti im podrška. Čestitamo roditeljima, porodicama i nastavnicima, školama i školskim drugarima ovih vrijednih učenika”, rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović. Inače, matematičari BiH ove godine oborili su mnoge rekorde.

Nikada ni u jednoj godini naša ekipa nije osvojila više od jedne srebrne medalje. U dosadašnjih 29 učešća osvojeno je ukupno šest srebrnih medalja, a ove godine čak tri.

Oboren je rekord od 103 boda iz 2018. godine, te je postavljen novi od čak 154 boda. BiH je osvojila 36. mjesto u konkurenciji od 104 države, što je najbolji plasman u posljednih 20 godina. U ekipnom plasmanu odmah ispred BiH je Hrvatska sa 157 bodova, dok je Srbija ostala iza sa 153 boda.

Iza su ostale zemlje poput Švicarske, Argentine, Danske, Austrije, Portugala, Španije, Češke, Švedske, Norveške – saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari