Utorak, 5 Decembra, 2023

Počinje EYOF, u Sarajevo se vraća duh nezaboravnih Olimpijskih igara

Dva dana nakon 35. godišnjice od čuvenih Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu, glavni grad Bosne i Hercegovine ponovo je središte zimskog sporta u Evropi. Večeras od 19 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase bit će održana svečana ceremonija otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koji će se do 15. februara održavati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.Ovaj događaj, naravno, nije u rangu najvećih sportskih događaja na svijetu, kao što su svjetska prvenstva u najpopularnijim sportovima ili olimpijske igre, ali je zasigurno veliki korak naprijed za ovu zemlju i za dva grada koji će ugostiti sportiste iz 46 zemalja.

Radi se o događaju koji vraća duh nezaboravnih Olimpijskih igara iz 1984. godine kada je BIH bila centar svijeta, vraća sjećanje na dane za koje će mnogi reći da su bili najljepši u historiji ove zemlje u obliku srca. EYOF simbolično ostavlja dojam da to srce sve jače i sigurnije kuca. 

Sama činjenica da je ovo ujedno i najznačajniji sportski događaj nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine govori za sebe.

Više od sportskog značaja

“EYOF će imati veliki značaj, ne samo za razvoj sporta i sportske infrastrukture, nego turizma, ekonomije u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini. EYOF ima i politički i simbolički značaj. Naše olimpijske ljepotice su dobile priliku da ponovo zablistaju. Mnogo je uloženo u infrastrukturu, staze, liftove i prateće sadržaje. Naša skijališta će nakon dugo vremena ponovo naći svoje mjesto na rutama ljubitelja planina i zimskih sportova. To je veliki dobitak za sve nas, a narednim generacijama stvara preduslove da svojim idejama i kreativnošću ove potencijale iskoriste na najbolje načine”, kazao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka za Klix.ba u najavi ovog spekakularnog događaja.

Skaka je istakao da u Sarajevo stižu najviše državne delegacije, da je oko 6.700 osoba akreditirano za ovu manifestaciju, a tu spadaju i takmičari, organizatori, zvaničnici, pripadnici osiguranja i mladi volonteri.

Bajku, koja nosi slogan “We create together” (Stvaramo zajedno), upotpunit će brojne poznate osobe iz sportskog života, iz vremena Zimskih olimpijskih igara 1984. te najmlađi građani BiH koji će zaplesati i zapjevati. Maskote Vučko i Groodvy simbolično će se rukovati povezujući tako 1984. i 2019. godinu, kao i sve ono što se događalo u tih 35 godina; svi ti usponi i padovi koji će biti zapečaćeni EYOF-om, dokazom da se može zajedno i da se zajedno ide prema naprijed.

New York Times najavio EYOF 2019.

Ugledni New York Times je također pisao o svečanosti koja će se večeras dogoditi u Sarajevu ističući kako su Sarajevo i Istočno Sarajevo pokušali organizirati EYOF prije dvije godine, ali da nisu dobili dozvolu. New York Times navodi da postizanje saradnje nije bilo lako. 

U tekstu se ističe da Sarajevo pripada bošnjačko-hrvatskoj federaciji, a Istočno Sarajevo entitetu Republika Srpska koji predstavlja autonomno područje BiH. Međutim, dva mlada gradonačelnika Abdulah Skaka i Nenad Vuković (gradonačelnik Istočnog Sarajeva) su odlučila na pravi način promovirati svoje gradove kao idealnu lokaciju za zimske sportove i kao vodeće regionalne turističke centre.

“Više nismo u rovovima 90-ih godina, to smo prevazišli. Samo ostavite politiku sa strane i mi ćemo dobro sarađivati ​​na projektima od zajedničkog interesa za domaći sport i turizam”, izjavio je Vuković.

BiH predstavlja 29 sportista, Larisa Cerić pali olimpijski plamen

Bosnu i Hercegovinu će na EYOF-u predstavljati 29 sportista i trenera i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Zastavu će na otvaranju igara nositi Esma Alić (alpsko skijanje), a olimpijski plamen upalit će Larisa Cerić. 

U alpskom skijanju nastupit će Nina Petrović (2001), Esma Alić (2002), Aiša Kantardžić (2002), Ajlin Zuhrić (2002), Harun Kunovac (2001), Salih Hasanbegović (2002), Kemal Karić (2002) i Strahinja Arnaut (2002).

U skijaškom trčanju i biatlonu nastupit će Marija Jokić (2002), Anđela Samardžija (2002), Andrija Jugović (2001), Luka Vrećo (2001), Aleksa Vuković (2002), Predrag Pantić (2002), Uroš Lalović (2002) i Davor Škipina (2002). U skijaškom trčanju imamo dva predstavnika Nikolu Gavrilovića (2002) i Đorđa Santrača (2002).

U brzom klizanju predstavljat će nas Sumeja Zaimović, a u snowboardu Selina Memić i Asja Klačar. Đorđe Santrač će predstavljati BiH u skijaškom trčanju.

Medalja predstavlja spoj mladosti i strasti prema sportu

Svako takmičenje pored učesnika obilježi i prigodna medalja koja je ovaj put specijalno dizajnirana za potrebe EYOF 2019. Na unikatnom dizajnerskom rješenju je radila dizajnerica Saira Imamović. Kako je i sama maskota igara Groodvy stilizovana grudva snijega tako je i medalja nepravilnog oblika te predstavlja stilizovanu grudvu koja sa obje strane ima gravirane oznake EYOF-a.

Medalja predstavlja svojim nepravilnim oblikom mladost, dinamiku i strast prema sportu. Sigurno da će medalje obilježiti pobjednike ali i biti trajni simbol i poklon EYOF-a 2019. Saira Imamović kaže da joj je predstavljalo izazov, ali i čast da za ovako veliki događaj dizajnira nešto što je trajni simbol igara.

Zetra će ugostiti hokejaše

Na festivalu će učestvovati više od 1.700 mladih takmičarki i takmičara iz 46 evropskih država.

Najatraktivnija takmičenja bit će u alpskom skijanju, koja će se, osim paralelnih utrka, održati na Jahorini. Prvo će se voziti veleslalom 11. i 12. februara, a potom 13. i 14. februara slalom. Mješovito paralelno takmičenje će se održati 15. februara na Bjelašnici.

Zetra će ugostiti hokejaše na ledu, a turnir otvaraju Finska i Slovačka 11. februara. Kasnije istog dana se sastaju Češka i Rusija. Slovačka i Bjelorusija te Rusija i Švicarska odmjerit će snage 12. februara, a dan kasnije Bjelorusija i Finska te Švicarska i Češka. Finale je na rasporedu 14. februara. Kompletan raspored i lokacije svih takmičenja možete pogledati na ovom linku.

EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Organizuje se zimski i ljetni festival svake dvije godine. EYOF je u sastavu Evropskog olimpijskog komiteta koji ima ekskluzivna prava na događaj. Maskota ovog EYOF-a je Groodvy.

Podsjetimo, svečano otvaranje EYOF-a zakazano je za večeras na stadionu Asim Ferhatović Hase, a događaj će trajati do 16. februara.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti