Petak, 3 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPomoć penzionerima sa najnižim primanjima

Pomoć penzionerima sa najnižim primanjima

Iz fonda od 200 miliona KM namijenjenih podršci kantonima, za Tuzlanski kanton predviđeno je 39 miliona, što će prema riječima premijera TK Irfana Halilagića, biti značajna pomoć kantonalnom budžetu.

“I tokom samog potpisivanja čuo se komentar da najmlađi premijer nosi najviše sredstava u svoj kanton. Imali smo ranije informaciju da će sredstva biti operativna, pa smo ih i planirali izmjenama i dopunama budžeta koje je Skupština mjesec ranije jednoglasno usvojila. Najveći dio biti će utrošen na realizaciju 18 mjera, koje je Vlada TK postavila kao prioritete.” – kazao je Halilagić u razgovoru za Avaz.

Od 18 mjera, za koje je potrebno 70 miliona KM, 11 je već realizirano, tako da će podrška iz federalnog budžeta olakšati provedbu ostalih. Sredstva mogu biti utrošena i na različite vrste socijalnih davanja, pa će dio biti usmjeren na isplate porodiljskih naknada koje će i u TK iznositi 1.000,00 KM mjesečno.

“Nedavno smo potpisali sporazum sa Zavodom PIO FBiH o jednokratnoj pomoći penzionerima s najnižim penzijama i mi smo prvi kanton koji je u ovim okolnostima našao za shodno da pomogne tu kategoriju, bez obzira na to što nije u nadležnosti Kantona. Petnaest miliona KM ćemo utrošiti na tehničko i kadrovsko opremanje Mup-a, a do isteka ovog mandata planiramo značajna sredstva za rekonstrukciju i obnovu školskih objekata širom TK.” – ističe Halilagić.

Više od 4 miliona KM bit će utrošeno na rekonstrukciju lokalnih i nekategoriziranih puteva u TK. Halilagić naglašava da ova, kao i sredstva iz kantonalnog budžeta, čiji prihodi rastu, moraju biti odgovorno utrošena, te očekuje da će Vlada TK kroz svoj program amortizirati veliki udar na standard građana ugroženih rastom cijena i troškova života.

RTVTK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari