Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Potreba za dezinsekcijom postoji, ali se ne provodi u cijeloj BiH

Zaprašivanje insekata – dezinsekcija u BiH i nije baš svakodnevnica kada govorimo o dezinsekcijama otvorenih površina rizičnih područja unutar države.

“Potreba za dezinsekcijom sigurno postoji, ali se ne provodi na cjelokupnom teritoriju BiH. Parcijalni radovi postoje, a i oni su bili unazad nekoliko godina u periodu elementarnih nepogoda koje su zahvatile pojedina područja. Te dezinsekcije je koordinisala i organizovala Federalna uprava civilne zaštite u saradnji sa nadležnim Zavodima za javno zdravstvo i privatnim firmama koje su ovlaštene za provođenje DDD mjera od nadležnog ministarstva”, objasnili su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za Akta.ba.

Napominju da se dezinsekcije u BiH provode u skladu sa zakonskom regulativom koja reguliše pomenutu oblast i epidemiološkom situacijom.

“Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa svojim podzakonskim aktima jasno definiše opće i specifične mjere zaštite. Epidemiološka situacija na određenom području usmjerava koje mjere poduzeti u zaštiti stanovnistva od zaraznih bolest i vektora (prenosnika) istih. Dezinsekcija kao opća mjera definisana je zakonskom regulativom kad, gdje i kako se provodi kao preventivna ili protivepidemijska”, objasnili su iz Instituta.

Ističu da organizacije trebaju provoditi preventivne mjere zaštite od zaraznih bolesti u koje spada i dezinsekcija. O načinu provođenja, njenoj dinamici propisano je pravilnikom kad, kako i gdje provoditi.

Efikasnija zaštita zdravlja

Cijene dezinsekcija se formiraju na osnovu površina/kubikaža prostora koje se tretiraju, vrste insekata i načina provođenja (aplikacije insekticida).

“Na provođenje dezinsekcija otvorenih prostora i površina svakako utiču vremenski uslovi i klimatske prilike. Izmjena toplog i vlažnog perioda  pogoduje razvoju insekata i u tom periodu je idealno provoditi tretmane dezinsekcije”, kazali su iz Instituta.

Dezinsekcija se provodi se u dva oblika i to uništavanjem larvi što je mnogo efikasnija metoda nego uništavanje odraslih komaraca.  Da bi bila učinkovita, ova vrsta dezinsekcije se mora ponavljati više puta unutar jedne sezone. Tretmani se obično obavljaju u jutarnjim i večernjim terminima.

(Ne)Provođenje dezinsekcije

Činjenica je da sve javnozdravstvene i Veterinarske institucije u svojim nadležnostima prate i trebaju da prate pojave i kretanje zaraznih bolesti ljudi i životinja na području cijele države, i stim u vezi da provode mjere zakonom propisane o zaštiti od istih. Tako nešto i nije baš u stvarnosti, te obično Zavodi i javne institucije nisu dovoljno finansijski ili tehnički opremljeni da bi reagovali na pojave i uništavanje insekata.

Pored zaprašivanja u RS-u, u Posavskom kantonu je 2014. godine obavljeno i prvo zaprašivanje komaraca iz zraka, koje i nije bilo baš tako uspješno budući da se broj insekata nije smanjio

Iste godine, na području Tuzle, izvršena je dezinsekcija sa zemlje u cilju sprečavanja zadržavanja, razmnožavanja i smanjenja populacije komaraca u Lukavcu, Gračanici i Doboj Istoku nakon poplava, a sljedeće godine je provedena dezinsekcija sa zemlje općina Kalesije, Živinica, Lukavca, Tuzle, Gradačca i Teočaka.

VIJESTI

Najnovije vijesti