Srijeda, 28 Februara, 2024

Predložen pritvor za šest osoba iz Kalesije

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Admira Jusufovića (33), Demira Jusupovića (37), Aldina Jusupovića (19), Smilju Čančarević (31), Feridu Jusupović (61) i Almu Čatibušić (31), svi iz Kalesije,  zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizirao Admir Jusufović počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Jusufović je osumnjičen i za krivično djelo  nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Postoji osnovana sumnja da je Admir Jusufović organizirao grupu unutar svoje porodice, u  kojoj su bili i pomenuti, te da je u periodu od jula 2017. godine do aprila 2018. godine od određenih osoba iz Sokoca, i na drugim lokacijama, nabavljao veće količine opojnih droga canabis ( marihuana), heroin, kokain, amfetamin-speed i MDMA-extazy. Narkotike je predavao ostalim članovima, koji su imali različite uloge u grupi, te su drogu vagali, prepakivali i prodavali većem broju osoba na području Kalesije i drugih mjesta u Tuzlanskom kantonu.

Pripadnici Sektora kriminalističke policje, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga,  su po nalogu Tužilaštva i uz naredbu Kantonalnog suda Tuzla 9. aprila 2018. godine izvršili pretrese na šest lokacija u Kalesiji i na jednoj lokaciji u Tuzli, nakon čega su ove osobe lišene slobode.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina amfetamina, veći iznos novca, dva pištolja,  te drugi predmeti koji su služili ili koji potiču iz izvršenja krivičnih djela. U februaru 2018. godine su pripadnici PU Kalesija obavili pretres vozila i osobe koja je dostavljala marihuanu za ovu grupu, te je u automobilu pronađeno više od jednog kilograma ove droge.

Pripadnici MUP-a TK su jučer obavili kriminalističku obradu, te su osumnjičeni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene

VIJESTI

Najnovije vijesti