Subota, 23 Septembra, 2023

Pretresi i na području TK: SIPA uhapsila sedam osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli operativnu akciju kodnog  naziva „Zlatni karat“.

Obavljeni su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, na ukupno 54 lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Do sada je sedam osoba uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. stav (3) „Organizovani kriminal”  u vezi sa krivičnim djelima iz člana 214. stav (1) “Krijumčarenje”, člana 215. stav (1)  „Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, člana 209. stava (2) „Pranje novca“, člana 210b  “Nedozvoljeno skladištenje robe”, člana 210. stava (2) „Poreska utaja ili prevara”,  člana 208. stava (1) i “Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova” Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi vršili krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

U združenoj akciji sudjeluju Državna agencija za istrage i zaštitu –SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje UIO BiH, policija MUP-a RS, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH te porezne uprave entiteta i Brčko distrikta.

Aktivnosti se provode sa ciljem presijecanja i sprječavanja krijumčarenja robe i proizvoda od plemenitih metala i plasiranja navedene robe na ilegalnom tržištu.

U aktivnostima sudjeluje više stotina policijskih službenika i inspektora poreznih uprava, a aktivnosti koordinira postupajući tužilac.

Tokom akcije, zaplijenjena je veća količina proizvoda od plemenitih metala.

Nakon pretresa i lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti