Četvrtak, 22 Februara, 2024

Pripadnici Granične policije BiH zaplijenili oko 200 kilograma skanka u Bileći

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine 5.12.2018. godine zaplijenili su oko 200 kilograma opojne droge skank u graničnom pojasu na području Bileće. Drogu su iz Crne Gore u BiH pokušali prokrijumčariti R.B. (1978.), M.K. (1978.), M.K. (1977.) i N.V. (1983.), državljani Crne Gore. Otkrivena je na više mjesta u  Mercedesu, bh. nacionalnih oznaka, dok su dva vozila, crnogorskih nacionalnih oznaka, bila prethodnica odnosno imala ulogu „čistača“. O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH i u toku je daljnji kriminalistički rad na ovom predmetu.

Zapljena pomenute droge nastavak je kontinuiranog rada pripadnika GPBiH na sprečavanju nezakonitog prometa opojnih droga.

„Količine oduzetih opojnih droga i evidentiranih slučajeva tokom protekle dvije godine premašuju statistike iz prethodnih godina. Bolji rezultati proizvod su kontinuiranog rada pripadnika GPBiH na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i ovom prigodom želim se zahvaliti pripadnicima GPBiH na svim aktivnostima koje poduzimaju u zaštiti državne granice unatoč nedovoljnim uvjetima za rad.  Tokom devet mjeseci  2018. pripadnici GPBiH evidentirali su 68 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama u kojima je prijavljeno 75 osoba“, izjavio je direktor GPBiH Zoran Galić, dodavši da će aktivnosti sprečavanja nezakonitog prometa droga i drugih oblika prekograničnog kriminala biti prioritet i u narednom periodu.

Podsjećamo da su pripadnici GPBiH tokom 2016. godine otkrili i oduzeli više od tone opojne droge marihuana i zasada Cannabis sative. Najveća zapljena marihuane u toj godini bila je na području Trebinja kada je oduzeto 343 kilograma opojne droge, dok je ostali dio droge zaplijenjen na području Velike Kladuše, Brčkog, Gruda, Bijeljine, Gacka i dr.

Također, u proteklom periodu pripadnici GPBiH kontinuirano su pružali asistenciju drugim policijskim agencijama u borbi protiv nezakonitog prometa opojnih droga.

VIJESTI

Najnovije vijesti