Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSamit o problemu seksualnog zlostavljanja djece na internetu

Samit o problemu seksualnog zlostavljanja djece na internetu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvuje na globalnom samitu u Briselu o problemu seksualnog zlostavljanja djece na internetu, te zajedničkom djelovanju na zaštiti djece.

Govoreći o ovom velikom izazovu, posebno uz raširenu upotrebu intereneta i društvenih mreža, učesnici su ukazali na važnost prevencije i odvraćanja od zloupotrebe interneta za zlostavljanje djece.

Ministar Cikotić je ukazao da je BiH potpisnica međunarodnih konvencija koje se odnose na ovu oblast, ali i da aktivno radi na usvajanju zakonske regulative koje će na državnom, ali i nižim nivoima vlasti, regulisati borbu protiv cyber kriminala, a time i svih drugih oblika zloupotrebe visokotehnoloških sistema. Istako je da Ministaratvo sigurnosti BiH ostaje posvećeno praćenju i regulisanju ove oblasti u cilju povećanja sigurnosti i zaštite djece na internetu.

Uz Globalnu alijansu „WeProtect“ domaćin ovog samita je Evropska komisija, te se skupu obratila i komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson. Stoga je osim odgovora država na ovaj sigurnosni problem, predstavljen i modalitet za suzbijanje zloupotreba i seksualnog zlostavljanja djece na internetu iz perspektive Evropske unije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari