Petak, 1 Marta, 2024

U RS-u umrle još četiri osobe od posljedica gripa

Četiri pacijenta preminula su u Republici Srpskoj (RS) od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnica Zvornik prijavili su po jednog, a dobojska bolnica dva pacijenta koja su preminula od gripa, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a, prenosi Fena.

Radi se o osobama srednje i starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima.

Od 21. januara do danas ukupan broj preminulih od gripa popeo se na 16.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a su potvrdili da svakodnevno prate epidemiološku situaciju u tom bh. entitetu i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Broj do sada prijavljenih ILI infekcija, tj. oboljenja koja se na primarnom nivou vode kao gripa, čini 0,78 posto oboljelih u odnosu na ukupnu populaciju.

U narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti, kako dodaju, prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak (domovi za starije osobe, domovi za osobe sa invaliditetom itd.) i poštovati preporuke ustanova.

Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim – navode iz Instituta. (FENA)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti