Utorak, 5 Decembra, 2023

U Tuzli jučer počela Specijalna olimpijada

Više od 120 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine ovih dana boravi u Tuzli, a povod je Prijateljsko takmičenje Specijalna olimpijada Parallel. Takmičenja u nekoliko sportskih disciplina već su počela, a danas je održano takmičenje u stonom tenisu. Jedan od stonotenisera, koji je već osvojio brojne medalje na ovoj olimpijadi je i Saša Šunka. Saša se ovaj put na Parallel olimpijadi takmiči u dvije sportske discipline, stonom tenisu i fudbalu.

„Prije sam počeo da se takmičim i da budem član Udruženja Paralel. Ovo mi je drugi put da se takmičim, nije bitno koji će biti rezultati, bitno je da se družimo i da podržimo jedni druge.“ – kazao je Saša Šunka.

Cilj projekta je smanjiti nivo neznanja i predrasuda u društvu kada su u pitanju osobe sa poteškoćama u razvoju, a organizatori ističu i da žele zagovarati učešće ovih skupina u interaktivnim aktivnostima sa svrhom ispunjavanja društvenih potreba.

„Jučer smo imali ceremoniju otvaranja i takmičenje u košarci na Telexu, danas imamo stoni tenis, nakon toga takmičenje u fudbalu, sutra je takmičenje u atletici, a imamo i Healty program.“ – istakla je  Saima Zahirović – koordinatorica Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „Parallel“

Na današnjem takmičenju u stonom tenisu učestvovali su i takmičari iz Mostara.

„Drugi sam put u Tuzli, lijepo je ovdje i do sad sam osvojio pet šest medalja.“ – kazao je Ermin Kosić – takmičar

Saša Mehmedović – nastavnik tjelesnog odgoja u Centru za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju Mostar istakao je da već treću godinu dolazi u Tuzlu gdje sa školom učestvuje u ovoj fantastičnoj manifestaciji. “Došli smo sa šest takmičara i iuzeli smo učešće u pojedinačnim sportovima.“ – kazao je Mehmedović.

Na kraju današnjeg takmičenja u stonom tenisu, najboljima su podijeljene medalje i zahvalnice, a kasnije je organizovano i takmičenje u fudbalu. Olimpijada će trajati do petka, a završit će sa Forumom za roditelje koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti