Utorak, 18 Juna, 2024

6. maja štrajk upozorenja magistara farmacije u TK: ”Želimo ravnopravan odnos”

Magistri farmacije u apotekama na području Tuzlanskog kantona 6. maja stupit će u štrajk upozorenja! Njihov osnovni zahtjev je usklađivanje cijena usluge po isporučenom receptu sa esencijalne liste lijekova. Kažu, trenutna cijena lijekova na esencijalnoj listi lijekova u Tuzlanskom kantonu iznosi 1KM i trenutno je najniža u Federaciji BiH. Tako je recimo ova cijena u Sarajevskom kantonu 1,95 KM, a u Hercegovačko – neretvanskom 1,50 KM.

To će biti kratkotrajna obustava rada i ne bi se manifestirala na zdravlje naših korisnika jer su nam oni prva i zadnja stavka u našem radu, ali mi nismo vidjeli drugi mehanizam da obratimo pažnju javnosti i institucija na ovaj problem nego ovako protestom” rekla je Aneda Cipurković, predsjednica Komore magistara farmacije TK, a to poručuje i Sead Osmančević, predsjednik UO Komore magistara farmacije FBiH: ”Cilj magistara farmacije je da imamo ravnopravan status u svim dijelovima BiH. Mi podržavamo kolege iz drugih kantona, ali je naša intencija da se izjednačimo sa tim kolegama u svakom pogledu.”

Specifičnost ovog štrajka upozorenja je jedinstvo javnog i privatnog sektora. ”Ovaj skup je samo jedan u nizu sastanaka koje smo imali gdje smo pokazali jedinstvo. Ne tražimo ništa drugo nego ono što drugi kantoni već imaju!” – poručila je Aida Nišić, direktorica Gradskih apoteka Tuzla.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti