Četvrtak, 8 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETUnija osoba sa invaliditetom u FBiH najavila proteste u Sarajevu

Unija osoba sa invaliditetom u FBiH najavila proteste u Sarajevu

Povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine će organizirati skup ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Povod za ovaj skup je konstantno odbijanje Vlade Federacije BiH da unaprijedi položaj osoba sa invaliditetom, što nas stavlja u položaj građana drugog reda i ugrožava naš opstanak.

Skup će početi u minut do dvanaest, čime simbolično želimo pokazati da nema više prostora za odlaganje donošenja kvalitetnih rješenja za našu populaciju, a također i upozoriti da ne pristajemo na odluke koje (još aktuelna) Vlada planira sprovesti u djelo.

Udruženja, Vijeća, organizacije i pojedinci, članovi Unije, pojedinačno i zajedno pisali su zahtjeve i inicijative Vladi za izjednačavanje prava osoba sa invaliditetom. Napominjemo da time nipošto nismo željeli ugroziti dostignuti nivo prava Ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na razumijevanju i podršci.

Vlada je naše inicijative odbila, nudeći rješenja koja ne zadovoljavaju ni minimum naših potreba u vrijeme krize čije se krajnje razmjere još ne naziru!

Otišli su korak dalje prijedlogom nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške za osobe sa invaliditetom kojim se dodatno vrši diskriminacija unutar već diskriminisane grupe i čini direktna šteta našoj populaciji.

Vlada se, također, uporno oglušuje o naše pozive na razgovor o rješavanju problema osoba sa invaliditetom.

“Skup koji planiramo 3.12.2022. u 11:59 ispred zgrade Vlade Federacije BiH biće prilika da nadležnim institucijama uputimo zahtjeve od kojih nećemo odustati sve dok ne ostvarimo naša prava. Uniju čine udruženja, vijeća, organizacije i pojedinci, osobe sa invaliditetom iz svih dijelova Federacije Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve osobe sa invaliditetom koje su u mogućnosti da dođu u Sarajevo, članove njihovih porodica, prijatelje i komšije da svojim prisustvom podrže ovaj skup. To je samo početna tačka u našoj borbi za osnovna prava koja ova Vlada ne prepoznaje” – saopćeno je iz Unije.

Zahtjevi za Vladu Federacije BiH koje će Unija uputiti do 3.12.2022.godine

1. Hitno povlačenje iz procedure nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom iz parlamentarne procedure, a zbog sljedećih razloga:
– Članovi 7. , 8. i 11. kojima nije definisano uvođenje u pravo na ličnu invalidninu za osobe sa neratnim invaliditetom 60%, 70% i 80%,
– Član 10. koji onemogućava istovremeno ostvarivanje prava osoba sa neratnim invaliditetom na penziju i na ličnu invalidninu, tuđu njegu i pomoć, te ortopedski dodatak,
– Član 13. kojim se onemogućava da osobe sa autizmom, mentalnim i intelektualnim invaliditetom ostvare pravo na I grupu 100% tuđe njege i pomoći.
Nacrt zakona sadrži osim nabrojanih nedostataka i druge nedostatke koje je potrebno izmijeniti.

2. Da Vlada Federacije BiH hitno stupi u pregovore sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH, u cilju izrade novog nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom, koji bi bio usvojen najkasnije do 1.maja 2023. godine u oba Doma Parlamenta FBiH.

3. Uvesti kao osnovicu za obračun ličnih invalidnina i naknade za pomoć i njegu drugog lica, 50% prosječne plaće u Federaciji BiH i osigurati usklađivanje rasta osnovice koja bi pratila rast BDP-a i potrošačkih cijena.

4. Isplata jednokratne pomoći na području Federacije BiH za osobe sa neratnim invaliditetom 60%, 70%, 80%, 90% i 100% najkasnije do kraja januara 2023. godine, na način da se linearno isplate sljedeći iznosi jednokratne pomoći:

Invaliditet Iznos (KM)
100%            1080
90%                      972
80%                      864
70%                      756
60%                      648

5. Zahtijevamo da Vlada FBiH u saradnji sa  predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH predloži Nacrt Zakona o Registru djece sa poteškoćama u razvoju i Registru osoba sa neratnim invaliditetom i objavi Registar u toku 2023. godine.

6. Osnivanje Ureda pravobranilaštva za djecu sa poteškoćama u razvoju i osobe sa neratnim invaliditetom pri Vladi FBiH, uz uslov da u Uredu budu zaposlene osobe sa neratnim invaliditetom sa najmanje 60% oštećenja organizma.

7. Zahtijevamo da Vlada FBiH u saradnji sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH predloži Nacrt Zakona o ortopedskim pomagalima, na način da se ostvarivanje prava na ortopedska pomagala definišu na nivou Federacije BiH i izjednače sve osobe sa invaliditetom na cijelom području FBiH (RVI, CŽR, osobe sa neratnim invaliditetom), što se tiče prava na ortopedska pomagala.

8. Zahtijevamo hitno uvođenje u pravo roditelja koji su predali zahtjev i dobili Rješenja Centara za socijalni rad po Zakonu o roditeljima njegovateljima u FBiH do kraja 2022. godine.
Do kraja 2023. godine sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH definisati i implementirati izmjene i dopune Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH posebno u smislu zarade, koja bi trebalo da bude u iznosu prosječne plate u FBiH.

9. Do kraja 2023. godine sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH definisati i implementirati izmjene i dopune Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH (kvalitetnije rješenje prava na dječiji dodatak itd.), stoji u saopćenju organizatora.

RTV Slon

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari