Srijeda, 27 Septembra, 2023

Uskoro isplata boračkih stipendija

novac_km

Isplata stipendija učenicima srednjih škola i studentima iz reda boračke populacije, a koji su ugovore sa Ministarstvom za boračka pitanja TK potpisali u junu 2016. godine, trebala bi početi narednog mjeseca. Riječ je o stipendijama za školsku / akademsku 2015. / 2016. godinu.

Iako je dinamika isplate boračkih stipendija usporena iz Ministarstva za boračka pitanja TK ističi da se ulažu svi napori kako bi se što prije ispoštovali ugovori koji su sklopljeni. Prema riječima resornog ministra Fahrudina Skopljaka prošlog mjeseca izvršena je uplata posljednje  stuipendije za školsku/ akademsku 2014./2015. godinu.

„ Mi smo prije desetak dana mislim 07.10.isplatili zadnju stipendiju iz prošlogodišneg programa i mi evo već duži period idemo mjesec za mjesecom, savki mejsec se uplati po jedna stipendija.Obno što nam je pravilo problem jesu velike naslijeđene obaveze iz 2013. i 2014. godine preko 600.000 KM po osnovu samo stipendija tako da zbog toga evo malo kasnimo.“,navodi ministar Skopljak.

Isplata stipendija za 759 studenata i 950 učenika srednjih škola, koji su pravo na stipendiju stekli za akademsku odnosno školsku 2015./2016. godinu trebala bi početi narednog mjeseca. Podjećanja radi ugovori su potpisani 8. juna 2016. godine.

„ To se na mjesečnom nivou kreće negdje oko 100.000 KM. Stipendije su na nivou 50 KM za učenike srednjih škola, 80 KM za studente. Ukupno je u budžetu po ovom programu izdvojeno milion KM za stipendije.“, ističe ministar Skopljak.

Obzirom da prema riječima ministra Skopljaka od ove godine u srednjim školama nema učenika iz reda boračke populacije, misli se na djecu šehida i broj stipendija je manji.

„ To je razlog što ćemo možda iduće godine smanjiti, ne značajno, ali u svakom slučaju će biti stipendije. Mi smo u našem budžetskom zahtjevu koji smo poslali Ministarstvu finansija ponovo planirali sredstva za stipendije, svakako da će program biti a vidjećemo od procjene hoćemo li nešto smanjiti ukupan iznos sredstava.“, pojašnjava ministar Skopljak.

Tuzlanski kanton jedini je u FBiH koji provodi ovakav projekat a čiji je cilj pomoći djeci čiji su očevi stali u odbranu naše zemlje i za istu dali živote, piše RTV Slon.

VIJESTI

Najnovije vijesti