Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo vršili su inspekcijske nadzore u aščinicama, ugostiteljskim objektima u kojima se pretežno pripremaju i uslužuju bosanska nacionalna jela.
“Na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja uzoraka hrane i briseva, te na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, ukupno je izdato 19 rješenja o otklanjanju nedostataka, od toga i jedno rješenje o privremenoj zabrani rada, jer kontrolisani subjekt nadzora u momentu kontrole nije imao Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta (odobrenje za rad)”, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.
Redovni inspekcijski nadzori planirani su s ciljem preventivnog djelovanja, a uvažavajući turističku sezonu i veliku posjećenost turista ovim ugostiteljskim objektima u kojima se pripremaju i konzumiraju naša tradicionalna jela.
Iz ove institucije navode da je nadzor do 14. maja vršen u 19 objekata, te da je u sklopu provođenja službene kontrole provedeno uzorkovanje hrane i briseva od strane inspektora za hranu.
Analiza je izvršena u ovlaštenom kontrolnom tijelu, Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Dodaju da je za analizu uzet 81 uzorak hrane i 138 briseva sa različitih površina, opreme, ruku i odjeće uposlenih.
Analiza hrane i briseva se vršila na mikrobiološke parametre po novim smjernicama o mikrobiološkim kriterijima za hranu koje su izdate od strane Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine 2023. godine.
“Od ukupno uzetih 138 briseva, 18 briseva nisu odgovarali Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), dok od 81 uzoraka hrane, 15 uzoraka hrane spada u kategoriju prihvatljivih, zbog određenog broja dokazanih aerobno mezofilnih bakterija i enterobakterija, prema odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023)”, ističu iz ove institucije.
Naglašavaju da inspektori za hranu nastavljaju inspekcijske nadzore s ciljem kontrole poštivanja propisa iz oblasti sigurnosti hrane sa posebnim fokusom na staru jezgru grada, a zbog najveće koncentracije turista na tom području.