Srijeda, 29 Novembra, 2023

BIHAMK – Kolovozi zaleđeni, saobraćaj u BiH se odvija otežano

Otežano je saobraćanje na većini puteva u Bosni, dok se u Hercegovini saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu. U višim planinskim predjelima kolovoz je zasnježen ili zaleđen. Posebno izdvajamo dionice: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Foča, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno, Jajce-Donji Vakuf-Travnik, Bugojno-Kupres, te šire područje Mrkonjić Grada i Skender Vakufa gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm.  Preko prevoja Romanija (Sarajevo-Rogatica) i Mlinište (Glamoč-Mrkonjić Grad) na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjeta koji stvara snježne nanose. Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo putni pravac Prozor-Jablanica-Konjic.

Putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, a mi apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti