Utorak, 5 Decembra, 2023

Bosna i Vrbas stagniraju, Sava, Sana i Una u porastu

Vodostaji Bosne u Doboju i Vrbasa u Banjoj Luci stagniraju, podaci su Civilne zaštite.

Tvrde da nema značajnijih izljevanja ovih rijeka niti ugroženih ljudskih života i materijalnih dobara.

– Podaci uzvodno od Banje Luke i Doboja upućuju da se hidrološka slika te dvije rijeke polako stabilizuje – saopćeno je iz entitetske Civilne zaštite.

Vodostaj Save u konstantnom je i blagom porastu. Sana i Una također imaju povećan vodostaj, ali nema većih izljevanja osim na putu Blagaj – Vitasovci, Blagaj – Radomirovac.

Ukrina u Derventi je u koritu, a u općinama Jezero i Šipovo Pliva, Jošavka, Janj opadaju, a mjestimično su se izlile. Drumski saobraćaj je otežan.

Iz Uprave civilne zaštite dodaju da pojačano prate hidrološku situaciju u tom bh. entitetu, a u pripravnosti je i specijalizovana jedinica za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom.

Vodostaj rijeke Bosne, koja je sinoć u Zenici bila dosegla kritičnih pet metara, od jutros je u padu za oko pola metra – izjavio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Navodi da je Bosna u Zenici i uzvodno počela padati već oko 21 sat, ali je vodostaj rastao u općinama nizvodno – Žepče, Zavidovići i Maglaj, ali je i na tom području prestala rasti oko 23 sata.

Zbog izlijevanja rijeke Bosne, a prije svega iz sigurnosnih razloga, sinoć je zatvoren regionalni put Maglaj – Zavidovići koji, potvrdio je Aličić, još nije otvoren.

Dodaje kako je očišćen i u funkciji put prema Brnjicu, u općini Kakanj, gdje se na tri mjesta izlila rijeka Bosna, ali bez većih posljedica.

-Ostalo je, nadamo se da će i to biti urađeno tokom dana, da se deblokira put prema Bistričaku, u Gradu Zenici. Na toj je komunikaciji došlo do oštećenja puta, ali će se problem riješiti bajpasima pa bi i ta komunikacija mogla biti puštena u funkciju – istuče Aličić, dodajući kako je sreća da nije bilo povrijeđenih niti stradalih. (RTV Slon/Fena)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti