Petak, 14 Juna, 2024

Četvrti dan štrajka upozorenja radnika Porezne uprave FBiH, nema reakcije nadležnih

Previše posla, a premalo radnika. Tako bi se u najkraćem mogli opisati poroblemi uposlenika Porezne uprave Federacije BiH koji su 10. decembra stupili u dvosatni štrajk upozorenja.

Pred Vladu Federacije BiH i nadležno ministarstvo finansija iznijeli su spisak zahtjeva, a na prvom mjestu našlo se povećanje plaća, koje su se, tvrde u sindikatu, smanjivane proteklih deset godina.

„Prvi naš zahtjev jest bio da se usuglasi plaća u odnosu na 30%. Zašto kaže usuglasi? Zbog toga što su u zadnjem periodu nama umanjivani prihodi baš za taj neki iznos. U isto to vrijeme mi smo dobili poslova sigurno nekih 40% više nego što smo imali do sad i vidjeli ste odnos zapolenih“, izjavio je Zlatan Popović, zamjenik predsjednika Sindikalnog odbora Porezne uprave FBiH.

Sve je počelo 2001. godine kada je izmijenjen Zakon o Poreznoj upravi. Plate su smanjenje, kao i broj radnika, dok je uporedo s tim rastao obim poslova.

„Evo imaju pokazatelji da nas nedostaje 491. To je podatak sa 31.10.2018. godine. Kada uzmemo u obzir da nas je 260 otprilike na bolovanju, mi dođemo do cifre od jedno 993 zaposlena u Poreznoj koji rade, a po sistematizaciji nas ima 1744, pa vidite taj nesklad“, navodi Popović.

No, uprkos tome naplata prihoda konstantno je rasla, a u ovoj godini ona će preći pet miliona maraka.  I dok bužet Federacije raste, budžet porezne se smanjuje. Od Traženih 65 miliona maraka koliko je, smatra Popović potrebno za normalno funkcionisanje, dobrano je tek 46 miliona. Među zahtjevima se našlo i izjednačavanje dodataka na plaću za posebne uslove rada inspektora Porezne uprave kojima je dodatak 20 posto s ostalim inspekcijskim organima u FBiH gdje taj dodatak iznosi 30 posto, ali i proširenje ovog prava na više kategorija radnih mjesta i uposlenika Porezne uprave. Radnici traže i doznačavanje više sredstava za isplate po presudama za uposlenike Porezne uprave.

Dvosatna obustava rada, osim kod građana, uglavnom boračkih kategorija koji dolaze po određena uvjerenja, nije izazvala nikakvu reakciju kod nadležnih. Iz Porezne uprave Federacije najavljuju i generalni štrajk.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti